luni, 10 februarie 2014

Spovedania trebuie sa fie punctuala

Cand cineva deci se va face vinovat de unul din aceste lucruri, trebuie sa-si marturiseasca pacatul, (Leviticul 5:5).

Atunci cand pacatosul in vechiul Israel aducea jertfa la templu, isi marturisea pacatele punanadu-le peste jertfa. Spovedania generala colectiva nu era suficienta. Trebuia recunoscut pacatul pe nume. Spovedania trebuia sa fie specifica. Asa ne spun cuvintele din textul de astazi , "Sa-si marturiseasca pacatul ".

Pentru a solutiona orice litigiu, urmam aceeasi procedura si azi. "Adevãrata mãrturisire are totdeauna un caracter deosebit si recunoaste pãcatul pe nume. [...] Dar oricum ar fi mãrturisirea, ea trebuie sã fie categoricã, bine definitã si la subiect, recunoscând pe nume pãcatele de care cel gresit s-a fãcut vinovat ",(CC, 38).

Un student in timpul saptamanii de rugaciune sub influenta puternica a Duhului Sfant, s-a dus la sfatuitorul sau spiritual in unul din colegiile noastre declarand urmatoarele : "Cu ani in urma cand frecventam cursurile primare, copiam de fiecare data in timpul examenelor. Cum pot solutiona aceasta ?" Cunoscand faptul ca elevul era inca sub instructia anumitor vechi profesori, a fost sfatuit sa-si marturiseasca greseala si sa accepte masurile rezultante. "Trebuie sa-mi declar greseala in detaliu? "nu este suficient sa marturisesc in plan general, ca in urma cu cativa ani am comis "aceste greseli" ? " I s-a explicat in continuare tanarului cu instructiunea clara a bibliei si a EGW., roaba Domnului. Mai tarziu tanarul revine , dupa ce facuse marturisirea completa, spunand : "Ma simt foarte bine dupa ce am solutionat aceasta problema. Dumneavoastra , ati avut dreptate , profesorii m-au primit cu multa bunavointa!".

Nu este usor sa urmezi formula divina intotdeauna, dar este singura ce ne impaca in adevar cu Dumnezeu si cu omul.

Dorel Cornei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu