vineri, 21 decembrie 2012

APĂRĂ-ŢI CONVINGERILE!


Încolo, fraţilor, întăriţi-vă în Domnul şi în puterea tăriei Lui. - Efeseni 6:10

Martin Luther a crescut într-o lume religioasă care era în general speriată de Dumnezeu. Creştinii se temeau mai ales de purgatoriu, locul unde se credea că sufletele sunt curăţate de toate păcatele, pentru ca să poată intra în ceruri.

Luther a fost învăţat că putea cumpăra indulgenţe pentru a garanta scurtarea timpului petrecut în purgatoriu. 
Această cumpărare şi vânzare de indulgenţe se transformase într-o adevărată afacere.

Dar Martin Luther a început să studieze Biblia personal. Epistola lui Pavel către Romani l-a impresionat foarte mult. El a aflat despre harul gratuit al lui Dumnezeu care îi socoteşte neprihăniţi pe păcătoşi. El a ajuns la concluzia că îndurarea lui Dumnezeu nu poate fi cumpărată sau vândută. El s-a bucurat la gândul că, deşi "toţi au păcătuit şi sunt lipsiţi de slava lui Dumnezeu", suntem cu toţii "socotiţi neprihăniţi, fără plată, prin harul Său, prin răscumpărarea care este în Hristos Isus" (Rom. 3:23,24).

Luther ar fi putut să meargă înainte cu mulţimea şi să ducă o viaţă liniştită şi plăcută de călugărie. Dar conştiinţa lui nu-l lăsa să stea pe margine şi să vadă cum adevărul despre harul lui Dumnezeu era distorsionat. El a fost nevoit să ia o poziţie.

Şi aşa a făcut. El a stat singur în faţa lui Carol, împăratul Sfântului Imperiu Ro­man, şi înaintea prinţilor, domnitorilor şi feţelor bisericeşti cu ocazia Dietei din Worms. Aceşti oameni i-au cerut să-şi renege public învăţăturile.

Dar Luther a răspuns cu curaj:

- Dacă nu sunt convins pe baza Scripturii şi pe baza judecăţii clare ... , nu ac­cept autoritatea papilor şi a conciliilor ... Constiinţa mea este prizonieră a Cu­vântului lui Dumnezeu. Nu pot şi nici nu voi retracta nimic, pentru că a acţiona împotriva conştiinţei nu este nici corect şi nici sănătos. Aici rămân. Nu pot să fac altfel. Aşa să-mi ajute Dumnezeu. Amin.



Cuvintele acestea au asigurat succesul Reformei. Un singur om a fost dispus să aducă mărturie împotriva practicilor religioase care distorsionau Evanghelia. Toată creştinătatea părea a accepta indulgenţele, dar Luther a putut să se ridice şi să spună nu. De ce? Deoarece constiinta lui era prizonieră a Cuvântului lui Dumnezeu.

Un singur om în apărarea convingerilor sale a zguduit lumea. Dumnezeu a mişcat o întreagă generaţie prin curajul său. El poate schimba lumea ta dacă eşti dispus să rămâi ferm de partea principiilor din Cuvântul Său. El îi invită pe bărbaţii şi pe femeile de principiu să nu rămână în umbră atunci când majoritatea se opune. Oamenii care schimbă lumea ştiu ce cred, îşi apără convingerile şi le vorbesc altora despre convingerile lor, din dragoste pentru Acela în care cred.

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu