sâmbătă, 28 iulie 2012

MÂNDRIA UN CANCER SPIRITUAL


Prin mândrie se aţâţă numai certuri, dar înţelepciunea este cu cel ce ascultă sfaturile. - Proverbele 13:10

S-a întâmplat într-o suburbie din Boston în august 1973. Poate că îţi aduci aminte experienţa consilierului prezidenţial Chuck Colson şi întâlnirea lui neaşteptată cu Dumnezeu. În ziua aceea se afla în vizită la un prieten pe nume Tom Phillips, directorul unei companii. El nu ştia că acesta devenise creştin. După ce a luat loc în sufrageria elegantă a familiei Phillips, Colson a început să se plângă de incorectitudinea cu care îl trata presa. 
Afacerea Watergate era pe punctul de a ieşi la iveală.

După ce şi-a epuizat argumentele, Phillips i-a spus cu blândeţe:

- Dacă ai fi convins că lupţi pentru o cauză dreaptă, niciuna dintre aceste acţiuni nu ar fi necesară!

Apoi s-a aplecat spre el şi a adăugat:

- A trebuit să încercaţi să-i distrugeţi pe duşmanii voştri. A trebuit să îi distrugeţi pentru că nu puteaţi avea încredere unul în altul.

Colson a început să-şi şteargă transpiraţia de pe frunte. Parcă dintr-odată se făcuse prea cald în încăpere.
După aceea, a încercat să-i explice prietenului lui că în politică trebuie să faci anumite lucruri ca să supravieţuieşti. Phillips l-a întrebat dacă putea să-i citească un gând din cartea Creştinism pur şi simplu, scrisă de C. S. Lewis. Colson a accep­tat, lăsându-se pe spătarul scaunului într-o atitudine defensivă.

Phillips i-a citit un pasaj care l-a străpuns adânc în inimă pe Colson. "Mândria este cauza principală a nenorocirilor din fiecare naţiune şi din fiecare familie încă de la începutul lumii ... Mândria înseamnă întotdeauna duşmănie ... Mândria este un cancer spiritual; ea distruge însăşi posibilitatea de a iubi ... " În timp ce Phillips rostea aceste cuvinte, prin faţa ochilor lui Colson s-au perindat câteva scene din viaţa lui. El a văzut cum a devenit arogant şi cum s-a distanţat de bună-voie de orice manifestare a dragostei.

În seara aceea, în timp ce se întorcea acasă, toate aceste amintiri l-au copleşit şi a izbucnit într-un plâns nestăpânit. În cele din urmă, a lăsat garda jos. A fost copleşit de simţământul teribil de goliciune din spatele măştii încrederii în sine şi a rostit atunci prima rugăciune autentică din viaţa lui. A apelat la Dumnezeu şi a acceptat dragostea Sa. Mai târziu, acest bărbat înrobit de mândrie s-a implicat cu multă bucurie în lucrarea din penitenciare.

Mândria este cea mai rea închisoare dintre toate. Solomon afirmă: "Mândria merge înaintea pieirii şi trufia merge înaintea căderii" (Prov. 16: 18). "Mândria unui om îl coboară, dar cine este smerit cu duhul capătă cinste" (Prov. 29:23).


Mândria ne dă un sentiment de mulţumire de sine şi de superioritate. Omul arog­ant îşi exagerează succesul personal şi micşorează importanţa realizărilor altora.

Dumnezeu ne invită să venim la El cu umilinţă, recunoscând că toate capacităţile, toate oportunităţile şi toate talentele noastre vin de la El. împreună cu Charles Colson, descoperim şi noi adevăratul sens al vieţii prin supunerea cu smerenie înaintea Dumnezeului care ne-a creat.

Mark  Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu