joi, 12 iulie 2012

UN AVANS DE ETERNITATE


În fiecare lună nouă şi în fiecare Sabat, va veni orice făptură să se închine înaintea Mea, zice Domnul. - Isaia 66:23

Revista Reader's Digest a publicat un articol despre regretatul Harvey Penick. Primele rânduri ale articolului mi-au captat atenţia: "Pentru jucătorul profesionist de golf Harvey Penick, succesul a venit târziu, la 90 de ani." Prima lui carte despre golf, Harvey Penick Uttle Red Book, s-a vândut în peste un milion de exemplare. În opinia editorului, cartea aceasta este una dintre cele mai bune cărţi de sport din toate timpurile. Modul în care ea a ajuns să fie publicată este interesant.

Nu încape nicio îndoială că Harvey Penick nu a scris pentru bani. În anul 1920, Penick a cumpărat o agendă roşie cu spirală şi a început să-şi noteze în ea observaţiile personale privitoare la jocul de golf. EI a păstrat-o timp de 70 de ani, timp în care i-a arătat-o numai fiului său. Apoi, în 1991, Penick i-a arătat­t-o unui scriitor local şi l-a întrebat dacă merita să fie publicată. Scriitorul, exaltat, a contactat renumita Editură "Simon and Schuster". În seara următoare, editorii au stabilit un avans de 90 000 de dolari.

În culmea fericirii, scriitorul i-a transmis vestea soţiei lui Penick. În seara aceleiaşi zile, s-a întâlnit cu Penick, dar bătrânul părea tulburat. El i-a mărturisit că avea de cumpărat medicamente şi că nu avea cum să îi dea editurii atâţia ba pentru a-i publica o carte. Atunci scriitorul a trebuit să-i explice că editura tre­buia să-i dea lui suma aceea!



Prin Sabat, Dumnezeu ne dă un "avans" de eternitate. În fiecare Sabat, Cerul se uneşte cu pământul. După cum declară scriitorul evreu Abraham Heschel, Sabatul este "un palat în timp". Sabatul ne cheamă de la lucrurile efemere la lucrurile eterne. El ne cheamă să intrăm în odihna Sa cerească, să gustăm de pe acum veşnicia. El ne cheamă la o relaţie cu Creatorul nostru care să continue pentru totdeauna. Sabatul este un avans de eternitate. În cer ne aşteaptă mult mai multe bucurii, dar Sabatul este prima "tranşă".

Este oare posibil ca, din cauza programului aglomerat, să fim atât de obosiţi încât să nu mai reuşim să ne reînnoim relaţia cu Dumnezeu în Sabat? Este oare posibil ca, din cauza stresului, Sabatul să devină o zi de închinare superficială, şi nu o zi de părtăşie strânsă? Este oare posibil ca Dumnezeu să ne cheme la o experienţă mai adâncă, mai largă, mai înaltă şi mai mare decât până acum?

Dumnezeu doreşte mult să dobândim o viziune nouă, mai profundă, asupra Sabatului. El vrea ca noi să cunoaştem experienţa redeşteptării autentice. Auzi astăzi glasul Său?

"Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă" (Mat. 11:28).

Asemenea lui Harvey Penick, şi noi am primit un avans. Nu e vorba despre 90 000 de dolari de la Editura "Simon and Schuster", ci despre un avans de eter­nitate de la Tatăl ceresc iubitor: este Sabatul, plin de binecuvântările veşniciei!

Mark  Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu