miercuri, 5 februarie 2014

Pacatul trebuie abandonat

Cine isi ascunde faradelegile nu propaseste, dar cine le marturiseste si se lasa de ele capata indurare,  (Prov., 28:13).

 Unui soldat i se cere sa defineasca pocainta. El incepe sa-si povesteasca propria experienta. " Domnul imi ordona : Stai ! Atentie ! La stanga imprejur ! Inainte mars ! Este tot ce trebuie sa fac ".  Aceasta este o manera simpla , directa si actualizata , de a spune acelasi  lucru , cu ce a scris inteleptul nostru in textul de astazi : "Cine [...] se lasa (de pacatele sale) capata indurare".

M. R. Vincent descrie adevarata pocainta precum :"tristetea convertita in actiune ". Martin Luther spune despre acelasi lucru : "Sa nu mai repeti niciodata greseala, este adevarata pocainta". Serva Domnului ne aminteste : "Cu fiecare pas fãcut în experienta noastrã crestinã, pocãinta noastrã va fi mai profundã. Vom recunoaste cã satisfactia, împlinirea noastrã este numai în Hristos si ne vom însusi mãrturisirea apostolului: "Stiu, în adevãr, cã nimic bun nu locuieste în mine, adicã în firea mea pãmânteascã". "Departe de mine gândul sã mã laud cu altceva decât cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este rãstignitã fatã de mine, si eu fatã de lume!(Rom. 7,18; Gal. 6,14) ",AA, 561. Programul divin de restaurare nu include doar : "Stai ! Atentie ! " a pacatosului care se pierde intr-o cadere libera ci, contine de asemenea : " La stanga imprejur ! Inainte mars !

De aici inainte suntem barbati si femei renascuti care mergem intr-o noua directie. Vechea viata de pacat ramane in urma. Idolatrul abandoneaza idolii. Persoana cu un limbaj murdar si viclean nu mai vorbeste rau. Calcatorul si distrugatorul Sabatului se lasa de profanarea zilei sfinte a lui Dumnezeu. Dispare ura din inima criminalului si pofta vietii impure. Hotul se lasa de furat, mincinosul spune adevarul si zgarcitul devine generos. Pocainta nu inseamna doar regretul si tristetea profunda, ci si abandonul faptelor rele.

Daca facem asa vom capata indurare. Nu exista nici cea mai mica indoiala. Dumnezeu ne-a promis. El ne face primirea !

Dorel Cornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu