marți, 20 noiembrie 2012

COEFICIENTUL DE BUNĂTATE


Fiţi buni unii cu alţii. - Efeseni 4:32

Sute de academicieni s-au reunit pentru a onora un om care fusese distins cu Premiul Nobel pentru Ştiinţă. În timpul ceremoniilor preliminare, soţia lui a aşteptat în culise împreună cu soţiile celorlalţi bărbaţi ce aveau să fie distinşi cu diferite premii. Soţia celui care urma să fie distins cu Premiul Nobel nu părea a fi foarte bucuroasă, iar celelalte femei au dorit să afle cauza.

- Cum aş putea fi fericită cu un astfel de soţ? le-a zis ea şi a început să descrie mariajul ei nefericit.

Celelalte femei i-au dat dreptate imediat:

- Exact aşa este şi în căsnicia mea! au spus ele pe rând. Toate treceau prin aceeaşi experienţă a neglijării şi abuzului.

În timp ce pe scenă bliţurile aparatelor de fotografiat nu mai conteneau, în culise, atmosfera era cu totul alta. 
Fiinţele cele mai apropiate de distinşii domni nu puteau decât să-şi descrie nefericirea comună.

Nu este suficient să ai dreptate. Trebuie să fii şi bun. Se poate întâmpla să ai un IQ ridicat, dar un CB foarte scăzut.

CB este prescurtarea pentru coeficientul de bunătate, care se referă la relaţiile interpersonale. Succesul în viaţă nu depinde numai de cât de deştepţi suntem, ci şi de modul în care ne purtăm cu ceilalţi oameni. Factorul bunătate are o importanţă deosebită.

Bunătatea este una dintre cele mai frumoase însuşiri ale lui Dumnezeu. El este "gata să ierte, îndurător şi milostiv, încet la mânie şi bogat în bunătate" (Neemia 9: 17).

Psalmistul declară: "Căci mare este bunătatea Lui faţă de noi" (Ps. 117:2). Bunătatea urmăreşte ocaziile de a le face bine altora. Ea se bucură să-i facă pe alţii fericiţi. Bunătatea nu înseamnă să ceri, ci să dăruieşti. Gândeşte-te cum ar fi atmosfera în familiile noastre, dacă am fi cu toţii puţin mai buni. Gândeşte-te cum ar fi atmosfera la locul de muncă, dacă am fi puţin mai buni. Gândeşte-te cum ar fi atmosfera în şcolile, bisericile şi comitetele noastre, dacă am fi puţin mai buni.

Bunătatea dă naştere la bunătate. Adesea, oamenii din jurul nostru ne răspund cu aceeaşi atitudine pe care noi o avem faţă de ei. Ei sunt ca nişte oglinzi care ne arată cum suntem noi.

O fetiţă a făcut într-o seară o rugăciune bine ţintită: "Doamne, ajută-i pe toţi oamenii răi să fie buni şi ajută-i pe toţi oamenii buni să fie amabili."

Ce-ar fi să te gândeşti la o persoană faţă de care poţi împlini un act de bunătate chiar azi?

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu