marți, 27 noiembrie 2012

CURAJ LA CRUCE


Hristos ne-a răscumpărat din blestemul Legii, făcându-Se blestem pentru noi, fiindcă este scris: "Blestemat e oricine este atârnat pe lemn."- Galateni 3: 13

Pe 21 mai 1946, în Los Alamos (New Mexico), un tânăr om de ştiinţă ca­nadian, pe nume Louis Slotin, realiza nişte experimente dificile cu uraniu. El participa la pregătirea celui de-al doilea test cu bombă atomică, test ce urma să se desfăşoare în Pacificul de Sud. Slotin trebuia să determine cantitatea precisă de U-235 necesară pentru o reacţie în lanţ, adică "masa critică", după cum o numesc oamenii de ştiinţă.

El a apropiat uşor una de cealaltă două emisfere de uraniu. Apoi, chiar în mo­mentul în care se crea masa critică, el le îndepărta cu ajutorul unei şurubelniţe obişnuite, întrerupând instantaneu reactia în lanţ. El a făcut acest lucru de mai multe ori.

Însă în ziua aceea, chiar în momentul în care se crea masa critică, şurubelniţa lui Slotin a alunecat! Imediat camera s-a umplut cu un abur albastru luminos. Ceilalţi cercetători prezenţi în cameră s-au dat înapoi îngroziţi. 
Însă în loc să se eschiveze şi să fugă, Slotin a îndepărtat cele două emisfere cu mâinile goale. Reactia în lanţ a fost întreruptă!

Prin acest act prompt de curaj şi de altruism, Slotin a salvat viaţa celorlalte şapte persoane aflate în cameră. El a înţeles că a fost expus la o doză letală de radiaţie, dar şi-a menţinut prezenţa de spirit. El le-a cerut colegilor lui să rămână exact pe locul unde au fost în momentul accidentului. Apoi a schiţat pe tablă poziţia relativă a fiecăruia, lucru care avea sa-I ajute pe medici să stabilească nivelul de radiaţii absorbit de fiecare.

După câteva minute, Slotin se afla împreună cu un coleg pe marginea şoselei unde aştepta maşina care avea să-i ducă la spital.

Slotin l-a asigurat pe colegul lui pe un ton calm:

- O să scapi cu bine, dar eu nu am nici cea mai mică şansă.

Cuvintele acestea s-au dovedit a fi prea adevărate. Nouă zile mai târziu, Louis Slotin a murit în chinuri groaznice.

Unul singur a absorbit complet radiaţia nocivă a păcatului în locul nostru. El a îndepărtat "emisferele" păcatului cu mâinile goale. El a cunoscut monstruozi­tarea blestemului păcatului.

Când preoţii cinici l-au spus ironic: "Pe alţii i-a mântuit, iar pe Sine nu Se poate mântui!" (Mat. 27:42), ei au rostit adevărul. În deplină cunoştinţă de cauză, Isus a luat decizia de a îndura suferinţa îngrozitoare şi puterea distructivă a păcatului pentru a ne mântui pe noi. Păcatul s-a revărsat cu toată forta lui asupra lui Isus pe cruce. Isus a acceptat de bunăvoie toate consecinţele lui, pedeapsa lui deplină şi rezultatele lui finale.

Noi nu vom reuşi niciodată să cuprindem cu mintea semnificaţia completă a acestui act, dar putem aprecia actul de curaj şi de altruism al lui Isus. La fel ca Louis Siotin, Isus ne dă asigurarea: ,,0 să scapi cu bine!"

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu