marți, 8 ianuarie 2013

Creştinii acuzaţi pe nedrept


Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindcă Duhul slavei, Duhul lui Hristos, Se odihneşte peste voi. (Petru 4:14)

Dacă cineva urmăreşte să pornească o persecuţie împotriva unei catego­rii de oameni şi nimeni să nu le vină în ajutor, terenul trebuie să fie bine pregătit. Foarte importante sunt zvonurile. Una este să aduci în faţa judecă­torului nişte probe, pentru care îţi asumi răspunderea, şi cu totul altceva este să arunci o vorbă, să pui nişte întrebări bănuitoare, să relansezi învinuiri care au mai circulat şi să laşi să se înţeleagă faptul că noi ştim cine sunt vinovatii, dar cineva îi protejează şi nu ne lasă să aducem justiţia la îndeplinire ... Într-o zi, paharul se umple, răzbunarea nu mai poate fi oprită şi nimeni nu va fi dispus să îşi rişte prestigiul sau viaţa pentru "astfel de indivizi".

Aceste metode ticăloase au fost folosite împotriva creştinilor foarte ra­pid după ce învinuiri mincinoase asemănătoare fuseseră folosite cu succes la procesul învăţătorului lor. Ceea ce se exersase cu Hristos a fost folosit din plin împotriva urmaşilor Săi. "Creştinii erau acuzati în mod fals de crimele cele mai odioase şi erau considerati pe nedrept cauza unor mari calamităţi - foamete, epidemii şi cutremure." (TV, p. 31)

Cine nu a auzit zvonurile îngrozitoare că la adunările pocăiţilor (nu tre­buie spus care anume, astfel ca fiecare să se gândească la cei din satul sau de pe strada lui) se stinge lumina şi se petrec fapte odioase? Şi astăzi, aceste calomnii sunt spuse de creştini împotriva altor creştini, dar puţini ştiu că exact acelaşi gen de afirmaţii tendenţioase au fost lansate de păgâni împotriva pri­milor creştini.

Să nu uităm ce spune Scriptura: "Dacă sunteţi batjocoriţi pentru Numele lui Hristos, ferice de voi!"

CONEXIUNE În Apologetica, Tertulian (165-230 d.Hr.) descrie modul calomnios în care se vorbea despre iniţierea celor care doreau să devină creş­tini: "Trebuie să ai un prunc, încă fraged (... ), care poate să râdă sub cuţitul tău; o pâine, ca să se îmbibe de sângele lui care gâlgâie; (... ) lumânări şi sfeşnice, un câine sau doi, ceva mâncare pe care să le-o arunci şi câinii să alerge după ea până răstoarnă lumina; mai pe sus de toate, trebuie să vii cu mama sau cu sora ta" Aproape două mii de ani, şi minciunile sunt crezute şi azi!

Adrian Bocăneanu, pastor, director Relatii externe, Speranta TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu