luni, 28 ianuarie 2013

Istoria unui imn: Cetate tare-i Dumnezeu


Domnul oştirilor este cu noi. Dumnezeul lui Iacov este un turn de scăpare pentru noi. (Psalmii 46:11)

În 590, când a ajuns papă, Grigore 1 a interzis cântarea comună în biserici, pe motiv că numai preoţimea e calificată să cânte, iar mulţimea trebuie să asculte. Această lege a dominat biserica aproape un mileniu în timpul Evului Mediu, adâncind distanţa dintre popor şi Dumnezeu. Reformatorii au schimbat raportarea poporului nu doar la Cuvântul lui Dumnezeu, ci şi la cântarea de laudă. Martin Luther scria: "După teologie, nu este nimic care să poată fi pus alături de muzică. Muzica îl izgoneşte pe Diavol şi îi umple pe oameni de bucurie. Trebuie să luăm cântarea de la călugări şi preoţi şi să le-o dăm laicilor. Prin cântare, oamenii pot să-şi exprime public dragostea pentru Dumnezeul cel Preaînalt."

Exemplul lui Luther în a folosi cântecul pentru întărirea credinţei este elocvent. El a compus treizeci şi şapte de imnuri creştine, între care şi Cetate tare-i Dumnezeu, cunoscut şi ca Imnul Reformei.

În 1530, Luther a avut interdicţie de a se prezenta înaintea Dietei de la Augsburg. După ce a scris declaraţia de credinţă rămasă în istorie cu numele de Confesiunea de la Augsburg, Luther i-a încredinţat-o electorului de Saxonia spre a fi prezentată Dietei. Deşi unii nobili îl sfătuiau pe elector să nu meargă la Dietă, expunându-se unui risc atât de mare, Luther l-a încurajat spunându-i:

"Dumnezeu este credincios, El nu ne va părăsi" (TV, p. 168). Luther a însoţit delegaţia prinţilor protestanţi până la Coburg şi le-a reînviorat încrederea cân­tând imnul inspirat din Psalmul 46 şi scris special pentru călătoria aceasta:

Cetate tare-i Dumnezeu / Şi armă-apărătoare! / El ne ajută-n orice greu / Ce-ar vrea să ne doboare.
Efectul s-a văzut atunci când, în faţa Dietei, prinţii au dat o mărturie des­pre Dumnezeu cum nu mai fusese dată din vremea apostolilor.

Imnurile inspirate din Scriptură ne vor întări credinta până la sfârşit.

CONEXIUNE La moartea fostului preşedinte american Dwight D. Eisenhower, decedat în 1969, în cadrul funeraliilor care au avut loc în Cate­drala Naţională din Washington, a fost intonat imnul Cetate tare-i Dumnezeu.

Florian Cîmu, pastor, Conferinţa Oltenia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu