joi, 24 ianuarie 2013

VICTORIE

Un teren de joaca al unui Centru de reeducare functionala pentru handicapati. 

Jean- Francois, zece ani, cu aparate la ambele picioare, se impiedica si cade. Trece prin apropiere educatorul sau: "Cristian, vino si ridica-ma!..." "..." "Cristian, vino si ridica-ma!..." "..."
Dar educatorul se multumeste sa-l priveasca cu un zambet larg.

Plangand si bombanind, Jean Francois incepe sa se spijine in brate, in sezut si in cele din urma  reuseste sa se ridice. Sciopatand, se arunca spre Ciprian, care-i deschide bratele larg, zambind mereu:

- Singur!,ai vazut , m-am ridicat singur! Si apoi, dupa o clipa, exclama: Nu chiar singur! Erai acolo...
- Da, Jean- Francois, raspunde Cristian. Si am sa te ajut mereu, dar in felul acesta.

Ii putem cere ajutor lui Dumnezeu,insa uneori e posibil ca El sa ne sopteasca: "Fa-o tu insuti, ti-am dat putere. Eu sunt cu tine..."

"Vulturul nu poate sa mearga, fiindca poate sa zboare. cine invinge fara primejdie, triumfa fara glorie." (autor necunoscut)

"Dupã Iuda Halevi, Adam era desãvârsit, fiind înzestrat cu toate calitãtile omenesti la un nivel nemaiatins de atunci si, totodatã, cu koah ha-elohi (puterea divinã) care-i îngãduia sã comunice cu Dumnezeu. Dacã evreii se deosebesc de alte neamuri, este tocmai prin aceastã putere, transmisã unora din descendentii lui Adam (Kuzari 1, 95). Comentând sintagma biblicã “dupã chipul lui Dumnezeu”, Maimonide vede în ea crearea unui intelect pur si pune accentul asupra desãvârsirii adamice, anterioare pãcatului. Pãcatul însusi a constat în distragerea lui Adam de la contemplarea adevãrului si antrenarea lui în descoperirea plãcerilor fizice, drept pentru care el a fost osândit sã-si înfrâneze poftele. Dupã Iosif Albo, Adam este un prototip uman, scop ultim al creatiei."(Iudaism)

Ca scop ultim al creatiei, Biblia spune:
 "Iata Eu sunt cu tine, te voi pazi pretutindeni pe unde vei merge." Gen 28:15.

Dorel Cornei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu