marți, 15 ianuarie 2013

Şi ce zice, şi ce face popa!


Să aveţi o purtare bună în mijlocul neamurilor, pentru ca în ceea ce vă vorbesc de rău ca pe nişte făcători de rele, prin faptele voastre bune, pe care le văd, să slăvească pe Dumnezeu în ziua cercetării. (1Petru 2:12)

Ioan Slavici povesteşte că un popă a fost trimis să slujească într-un sat sărac. Deşi nu mai era chiar tânăr şi mai avea şi nevastă şi copii de îngrijit, plin de entuziasm şi duioşie, el şi-a invitat enoriaşii într-un spaţiu considerat de săteni a fi biserică. Cu toate eforturile preotului de a-i determina pe oameni să facă o schimbare în viaţa lor, aceştia parcă nici nu auzeau chemările Domnului."Aşteptaţi'", a zis el. "Dacă nu veniţi voi la mine, vin eu la voi!"

Şi, unde îi prindea, acolo-i ţinea la sfaturi. Cum n-a mers nici cu sfatul, a încercat cu batjocura, apoi cu cearta, până când oamenii fugeau din calea lui, ferindu-se ca de ciumă. Într-una din zile, deznădăjduit în străduinţa lui de a-i ajuta pe enoriaşi, merge la altar şi-I cere ajutor lui Dumnezeu. Lăsând în grija Celui de Sus aceste frământări sufleteşti, a observat că la casa lui ar trebui făcute nişte reparaţii: mai întâi peretii, apoi acoperişul. Apoi a bătut pari şi şi-a făcut gard, preoteasa a pus straturi, apoi au semănat păpuşoi. Şi-au extins semănăturile, au făcut rost de bani confecţionând lese şi ro­gojini. Miraţi, sătenii nu mai fugeau acum din drumul lui, ci priveau printre nuielele gardului frumuseţea casei şi bunăstarea familiei. Peste ani, Popa Tanda a dovedit că umblarea lui n-a fost fără rost. Satul Sărăceni se mân­drea acum cu biserica şi cu casa popii, cu primărie, şcoală, un târg vestit, săteni care mai de care mai gospodari. Oamenii din sat spuneau acum despre popă: "Ţine-l, Doamne, la multi ani, că e omul lui Dumnezeu!"

Cu mult înaintea lui, un alt preot, Wycliffe, "era un învăţător capabil şi zelos şi un predicator elocvent, iar viata lui zilnică era o ilustrare a adevărurilor pe care le predica" (TV, p. 66). Mărturia ta devine convingătoare nu doar prin persuasiune şi elocvenţă, ci şi prin puterea exemplului.

CONEXIUNE Un om de seamă a fost întrebat, cu ocazia botezului, de unde a pornit căutarea lui după Dumnezeu. "De la rufele foarte albe pe care le vedeam puse la uscat la noi acasă. Spălătoreasa noastră era o femeie credincioasă, care îşi făcea întotdeauna treaba impecabil. Ea mi-a vorbit despre Dumnezeu."

Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu