marți, 9 octombrie 2012

CUM SA NU TE COMPLACI IN MEDIOCRITATE SPIRITUALA


Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea. - Apocalipsa 3: 16

Cu toate că nu s-a conservat până astăzi decât într-o foarte mică măsură, laodiceea trebuie să fi fost o cetate destul de mare. În prezent este vizitată de puţini turişti, pentru că nu există un drum bătătorit care să ducă acolo.S-au făcut foarte puţine excavații. În epoca ei de glorie, Laodiceea avea aproape 150.000 de locuitori şi era un centru comercial important din Asia Mică, o cetate imperială renumită pentru lâna neagră, lucioasă fabricată acolo.

Laodiceea a fost un centru bancar extrem de prosper. Când a fost distrusă de cutremur în anul 60 d.Hr., cetăţenii ei au refuzat ajutorul financiar oferit de Roma pentru reconstruirea cetăţii. Laodiceenii mândri au restaurat-o din resurse proprii. De asemenea, cetatea a făcut progrese în arta vindecării. Doc­torii de acolo au creat un bine cunoscut unguent pentru ochi.

Mesajul din Apocalipsa destinat Laodiceei a ajuns la ea spre sfârşitul seco­lului 1. Scrisoarea aminteşte de o problemă spirituală care ne afectează, mai devreme sau mai târziu, pe noi toţi.

Ea începe cu diagnosticul oferit de Hristos. El spune: "Ştiu faptele tale: că nu eşti nici rece, nici în clocot. O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă eşti căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea" (Apoc. 3: 15,16).

Isus foloseşte o metaforă pentru a descrie o problemă spirituală. Când este căldicică, apa nu este nici rece, nici fierbinte. Ea nu este suficient de caldă pentru a face o baie bună, dar nu este nici suficient de rece pentru a o bea. Este o apă pe care, în mod instinctiv, o vărsăm din gură.

La ce se referă Medicul aici? La mulţumire de sine, la indiferenţă? Laodiceenii nu erau fierbinţi. Sufletul lor nu era aprins de pasiune pentru cunoaşterea lui Dumnezeu. 



Dar ei nu erau nici reci. Ei nu L-au respins pe Dumnezeu şi nici măcar nu luau în calcul o asemenea opţiune. Ei erau căldicei. Ei aveau suficientă viaţă spirituală pentru a se simţi confortabil, dar nu şi pentru a se îndrepta într-o direcţie anume. Ei nu puteau fi câştigaţi de ideea de a fi sfinţi, dar nici nu puteau fi convinşi că erau păcătoşi.

Care este adevăratul remediu pentru mediocritate spirituală? Cum poţi scăpa de letargia spirituală? Pentru aceasta, primul pas trebuie să-l faci prin credinţă.

Depăşeşte graniţele confortului personal. Stabileşte o oră anume din zi pen­tru rugăciune. Alege o carte a Bibliei şi citeşte-o în întregime. Memorează pa­saje din Scriptură. Implică-te într-un nou proiect misionar în Numele lui Isus. Poţi scăpa de mediocritate spirituală prin participarea la o activitate concretă, care te va determina să-şi depăşeşti limitele. Ce provocare spirituală vei ac­cepta astăzi? 

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu