sâmbătă, 8 septembrie 2012

IMNURILE EXPERIENŢEI - PARTEA A 2-A


Din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu. - Psalmii 90:2

Anglia trecea printr-o perioadă critică. Era în anul 1714, când regina Anne era pe patul de moarte şi nu avea un urmaş direct care să preia tronul. Naţiunea se afla la un pas de declanşarea unei crize politice.

Renumitul compozitor de imnuri, englezul Isaac Watts, se întreba ce le rezerva viitorul. Familia regală precedentă îl ţinea pe tatăl lui în închisoare din cauza convingerilor lui.

Dar Watts a găsit încurajare în cartea Psalmilor. Psalmul 90 era unul din­tre psalmii lui preferaţi. Dintre toţi psalmii, acesta vorbeşte despre eternitatea lui Dumnezeu şi despre fragilitatea tuturor oamenilor. Psalmistul cântă astfel:

"Doamne, Tu ai fost locul nostru de adăpost din neam în neam. Înainte ca să se fi născut munţii, înainte ca să se fi făcut pământul şi lumea, din veşnicie în veşnicie, Tu eşti Dumnezeu" (Ps. 90: 1,2).

Dumnezeu este veşnic. El este atotîntelept şi atotputernic. El este deasupra timpului, pentru că El este Creatorul timpului. El este în afara istoriei, pen­tru că El este Arbitrul ultim al istoriei universului. El le permite conducătorilor lumii să ia decizii, dar El este Cel care modelează destinul naţiunilor. El este Conducătorul suprem. Solomon exprimă acest gând în următoarele cuvinte:

"Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea" (Prov. 21: 1). 
Profetul Daniel adaugă: "Cel Preaînalt stăpâneşte peste împărăţia oamenilor [şi] o dă cui îi place" (Dan. 4: 17).

Când evenimentele par a scăpa de sub control, Dumnezeu încă mai este la cârma lor. Când circumstanţele periculoase ne tulbură inima, El ne spune: "Să nu vi se tulbure inima" (Ioan 14: 1). El este la cârmă. Isaac Watts a cuprins acest gând în imnul "O God, Our Help in Ages Past" [Dumnezeu, Ajutorul nostru în veacurile trecute]. Mulţi creştini cred că dintre toate cele peste 600 de imnuri compuse de Isaac Watts, acesta este cel mai frumos.

,,0, Dumnezeu, Ajutorul nostru în veacurile trecute,
Speranţa noastră în anii viitori,
Adăpostul nostru din calea furtunii
Şi căminul nostru veşnic!
La umbra tronului Tău,
Suntem şi astăzi ocrotiţi;
Ne e de-ajuns braţul Tău
Şi apărarea noastră este sigură."


Avem aici un adevăr etern pe care ne putem bizui, un lucru cert, un lucru stabil: Dumnezeu este adăpostul nostru, căminul nostru veşnic. În El, apărarea noastră e sigură. Putem avea încredere absolută că Dumnezeu este la cârmă. De aceea putem avea un somn liniştit. Lasă-L pe El să aibă grijă de lume!

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu