joi, 27 septembrie 2012

LUMINA ADEVĂRULUI STRĂLUCEŞTE ŞI ASTĂZI


Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri. – Matei 5:16

În mod tradiţional, se consideră că Turcia face parte din lumea musulmană, dar guvernul ei actual este destul de secular. Toleranţa religioasă este prezentă într-o bună măsură în această ţară. Bisericile creştine au permisiunea din partea guvernului de a funcţiona, şi lumina lui Isus străluceşte încă.

Izmir este al treilea mare oraş al Turciei, după Istanbul şi Ankara, capitala ţării. Acolo s-a aflat odată cetatea biblică Smirna.

Într-o vineri după-amiază, luam masa la hotelul nostru din Izmir şi mă pregăteam pentru un Sabat liniştit. În acea ocazie, ghidul nostru turc, de religie adventist, Melek Jones, mi-a făcut cunoştinţă cu un bărbat pe care nu-l mai întâlnisem până atunci: un turc vânjos şi vesel, care mi-a dat o îmbrăţişare călduroasă. Era clar că el mă cunoştea, deşi eu nu-l cunoşteam pe el.

Erkin şi soţia lui au crescut în religia musulmană. Ei s-au cunoscut în perioada când au studiat la Universitatea din Istanbul. După absolvire, au luat decizia de a-şi lărgi orizontul şi de a imigra în Statele Unite. Ajunşi în America, ei au observat numărul foarte mare de biserici creştine. În mod frecvent dădeau peste posturi de radio şi de televiziune creştine.

La momentul acela nu aveau foarte multe informaţii despre creştinism. Biblia era o carte străină pentru ei. Isus era un învăţător evreu necunoscut. Totuşi ei au început să citească Biblia din curiozitate. S-au simţit îndemnaţi să afle care erau învăţăturile lui Hristos. Glasul blând şi subţire al Duhului îi convingea să studieze mai mult.

Erkin a încurajat-o pe soţia lui să afle unde puteau să meargă pentru a învăţa mai multe despre adevărurile biblice pe care tocmai le descoperiseră. Ea i-a cerut mai multe informaţii unei colege de serviciu care era adventistă. Biserica Adventistă din Vienna (Virginia) sponsoriza chiar în perioada aceea o serie de prezentări biblice, cunoscute sub numele de NET ’95, şi „s-a întâmplat” ca eu să fiu prezentatorul.

Soţia lui Erkin a participat la toate prezentările. Ea i-a povestit soţului ei despre credinţa nou-descoperită şi au studiat Scriptura împreună cu pastorul bisericii din Viena timp de aproape un an. După ce au înţeles învăţăturile lui Hristos, au primit amândoi botezul.


Atunci au cunoscut o nouă bucurie. Dorinţa lor era să le spună despre credinţa lor şi prietenilor lor musulmani. Printr-o serie de întâmplări providenţiale, Dumnezeu i-a ajutat să se întoarcă în Izmir (Smirna antică), localitatea natală a soţiei lui Erkin. Astăzi, ei dau o mărturie puternică în acel loc.

Dumnezeu este şi astăzi la cârmă şi intervine pentru poporul Său, indiferent de circumstanţele în care ei se află. El îi vede pe cei cu inima sinceră.

Lumina adevărului străluceşte şi astăzi în Smirna. Dumnezeu mai are încă martori acolo. Într-o dimineaţă de Sabat, am vizitat mica biserică în care se închină Erkin şi am fost surprins de dedicarea creştinilor din acel loc. Ei păstrează şi astăzi deviza veche de 2 000 de ani: „Fii credincios până la moarte, şi-ţi voi da cununa vieţii” (Apoc. 2:10).


Mark Finley


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu