miercuri, 22 mai 2013

Fugi de ispită!



Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blăndeţea. (1Timotei 6: 11)

Primul pas în biruirea ispitei este să ne ferim de ea, să nu-i stăm în cale, să nu păşim pe "terenul ei fermecat", să "fugim" de ea, deoarece, "dacă ne aşezăm singuri în calea ispitei, mai curând sau mai târziu vom cădea" (TV, p. 419). Dacă ochiul tău te face să cazi în păcat, atunci renunţă la privit. Dacă urechea ta te face să cazi în păcat, atunci renunţă la ascultat. Renunţă la orice poate duce la păcat. După cum un fost alcoolic va evita nu doar con­sumul de alcool, ci şi mediul asociat acestei practici, tot astfel va trebui să procedeze un dependent de bârfă, de lăudăroşie ori de bunuri pământeşti.

Chiar şi în starea renăscută, credinciosul nu este imun în faţa ispitei.

Asta deoarece "firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul îm­potriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora" (Galateni 5: 17). Biruinţa nu ţine de hazard. Ea este urmarea unei alegeri - depinde de noi de partea cui trecem, pe ce forţe ne bizuim, pe cine luăm ca aliat.

Ia-ţi timp astăzi pentru a identifica situaţiile în care ajungi să te expui ispitei. Ce schimbări va trebui să faci în stilul de viaţă pentru a evita ispita? Te-ai gândit cum poţi să fugi de ea? Care sunt factorii care Îi oferă Duhului posibilita­tea de a dezvolta în tine "neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea şi blândeţea"?

CONEXIUNE

În ziua de 22 mai 1688 s-a născut Alexander Pope. El este considerat unul dintre cei mai mari poeţi englezi ai secolului al XVIII-lea. În cla­sicul său Eseu despre om, se regăsesc următoarele versuri: " Viciul este un monstru înfricoşător la faţă,  Pentru a-l urî trebuie să-l vezi în viaţă.  Dar cu chipu-i te obişnuieşti, prea des de-l vezi,  Întâi îl rabzi, apoi îl compătimeşti şi la urmă îl îmbrăţişezi."

Marius Necula, pastor, Conferinţa Muntenia
Biblia la rând: Ezra 1-3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu