sâmbătă, 21 decembrie 2013

In Dumnezeu ne incredem

Rugaţi-vă neîncetat! (1 Tesaloniceni 5: 17)

In God We Trust" (În Dumnezeu ne încredem) a fost adoptat ca motto ofi­cial al Statelor Unite ale Americii în 1956. Legalitatea acestui epigraf este pusă sub semnul întrebării în baza prevederii constituţionale americane care îi interzice guvernului să "sprijine" prin lege fondarea vreunei religii. Sloganul a apărut pe monedele americane încă din 1864, iar pe bancnote din 1957. A fost conceput de secretarul trezoreriei americane de pe vremea preşedinte­lui Abraham Lincoln, care pretindea că "nicio naţiune nu poate fi puternică decât prin puterea lui Dumnezeu sau în siguranţă decât prin protecţia lui Dumnezeu. Iar încrederea poporului nostru în Dumnezeu ar trebui declarată pe moneda noastră naţională."

"Eu am fost adus de multe ori în genunchi de convingerea copleşitoare că nu am unde să mă duc", spunea Abraham Lincoln.

Sunt mulţi care cred că rugăciunea este rezervată doar pentru cei care au săvârşit păcate de moarte, pentru adolescenţii fără permis de conducere şi pentru cei care se tem că, în lipsa ei, au mai puţine şanse la judecată. Sau o consideră, în cel mai fericit caz, un inconvenient necesar ca spălatul pe mâini înainte de masă, după joacă, aşa cum era în copilărie. Şi chiar noi, acum, când citim acest text, s-ar putea să fim descurajati de propria experienţă a rugăciu­nii, să constatăm că nu ştim cum să ne rugăm sau că nu am avut grijă să ne punem timp deoparte pentru aceasta.

"Nimeni nu este sigur, nici măcar o zi sau o oră, fără rugăciune. Să ce­rem de la Dumnezeu înţelepciune ca să înţelegem Cuvântul Său. Aici sunt dezvăluite tertipurile ispititorului, precum şi mijloacele prin care putem să-i ţinem piept cu succes." (TV, p. 437)

Vi-L amintiţi pe Domnul Isus în genunchi, înaintea momentelor mari (schimbarea la faţă, Ghetsimani etc.)? Dacă El a găsit că este necesar să stea în genunchi pentru orice lucru, mare sau mic, cine sunt eu să stau în picioare şi să mă năpustesc în viaţă dispreţuind rugăciunea?

CONEXIUNE
În 1890, pictorul german Heinrich Hofmann (1824-1911) a realizat faimoasa lucrare "Hristos în Ghetsimani", care Îl înfăţişează pe Isus stând în genunchi şi rugându-Se Tatălui.

Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu