vineri, 20 iulie 2012

ORICE VINT DE ďe INVÄTATURÄ , PARTEA A4-A: VINTUL FIERBINTE AL FANATISMULUI


Caci va veni vremea când oamenii nu vor putea sÄ sufere învatura sanatoasa , ci îi vor gâdila urechile sa auda lucruri placute si isi vor da învatatori dupa poftele lor. - 2 Timotei 4:3

Fanatismul poate lua multe forme. Pe timpul lui Moise, fanaticii au dansat în jurul vitelului de aur. Nu încape îndoiala ca erau plini de entuziasm si de zel! Dar ei se razvrateau împotriva lui Dumnezeu.

Fanaticii tind sa creada ca au acces direct la Dumnezeu. Judecata lor in­dependenta capata autoritate suprema . Ei isi justifica purtarea aducând ca argu­ment ceea ce ei considera ca este vointa lui Dumnezeu. Ideile lor devin esenta religiei lor.

Unii fanatici îsi stabilesc singuri regulile si au tendinta de a se plictisi de orice tip de organizatie a bisericii.
În 1985, o epidemie de divorturi a izbucnit între membrii bisericii Com­munity Chapel din Seattle. Într-un singur an, în jur de douazeci de cupluri au divortat sau au depus actele pentru divort. Cauza nu a fost greu de descoperit.

Se credea ca barbatii si femeile, de regula nu cei care erau sot si sotie, pu­teau experimenta împreuna un nivel mai înalt de "dragoste spirituala ". Ei legau aceste "conexiuni" petrecând foarte mult timp împreuna si dansând împreuna la biserica . Exprimarea afectiunii fata de partenerul de viata al altcuiva a dus la destramarea multor familii.

Pastorul lor credea ca avea acces direct la Dumnezeu si sustinea ca a primit "un adevar care nu i-a fost niciodata încredintat omului" pâna la el. Biserica s-a trezit abia dupa ce multe familii s-au destramat.

Credinta biblica are întotdeauna în centru Cuvântul. Orice experienta de închinare care muta accentul de la autoritatea Cuvântului lui Dumnezeu la suprematia sentimentelor personale poate duce la fanatism. Credinta biblica este totdeauna prezenta în comunitatea credinciosilor. Atunci când cineva pretinde ca are o lumina noua , ai grija ! Atunci când cineva pretinde a avea acces direct la Dumnezeu, oricât ar fi de sincer, ai grija !

Credinta biblica are convingerea ca biserica lui Dumnezeu va triumfa. Ade­sea, fanaticii cred si sustin ca biserica lui Dumnezeu este corupta sau apostata , Ellen White a scris: "Unii au avansat ideea ca , pe masura ce ne apropiem de sfârsitul timpului, fiecare copil al lui Dumnezeu va actiona independent de orice organizatie religioasa . Dar eu am fost instruita de Domnul ca , în aceasta lucrare. nu exista ideea ca fiecare sa fie independent" (Marturii, vol. 9, pag. 258).


În alta parte ni se spune: "Biserica poate parea pe punctul de a cadea, dar ea nu cade. Ea ramâne, în vreme ce pacatosii  din Sion sunt cernuti" (Solii alese, voi.. 2, pag. 380).

Caci, oricât de "slaba si cu defecte" ar putea fi, biserica lui Dumnezeu este înca obiectul grijii Sale supreme (Faptele apostolilor, pag. 12).

Iata un lucru pe care fanaticii nu ti-l vor spune niciodatÄ . Ramâi în biserica . fiindca , prin harul lui Dumnezeu, ea va triumfa în final.

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu