sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Pentru cine agonia Ghetsimani ?

Eu singur am calcat in teasc, si nici un om dintre popoare nu era cu Mine ; [...]," (Isaia 63:3).

Taylor G. Bunch scrie: "Toate marile razboaie depind de o singura batalie decisiva, axul pe care se roteste invingatorul in tot parcursul razboiului [...] . Batalia decisiva a lungului razboi (dintre Hristos si Satana) s-a dat in gradina Ghetsimani," (Iata Omul, 34,35).

Literar, cuvantul Ghetsimani insemneaza "presa de ulei"; locul unde maslinele sunt zdrobite rezultand un ulei foarte bun care umple vasele  asezate dedesubtul presei. Cuvantul evreiesc original de unde provine acest nume insemneaza "zdrobire" sau "rupere". In acelasi mod Fiul lui Dumnezeu a fost in gradina Ghetsimani pentru ca sa fie zdrobit de greutatea pacatului lumii.

"Ma inconjurasera legaturile mortii si ma ingrozisera raurile pieirii, [...] Dar in stramtorarea Mea am chemat pe Domnul ", (Psalmii 18:4-6). Cu inima strapunsa de durere Mantuitorul exclama : "Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte ; [...]" , (Matei 26:38).  " Acesta a fost primul contact al eclipsei, ca si cand intre Isus si zambetul Tatalui Sau se aseza o alta dimensiune, o lume a intunericului total, "(Biblia Comentata, 367).

Isus Hristos a fost chemat sa suporte  "ce o fiinta omeneasca nu ar fi putut suporta niciodata ; deoarece a gustat suferintele mortii pentru fiecare om in parte," (HLL, 627). I S-a dat un trup omenesc (Evrei 10:5) si a demonstrat o capacitate a suferintei  cu mult peste rezistenta omeneasca. Si in tot ce a suferit, sta marturie pentru  : " fiecare copil al umanitatii ; Pentru tine constient, Fiul Lui Dumnezeu a luat povara aceasta a vinovatiei; pentru tine distruge domeniul mortii, si deschide portile Paradisului ", (HLL;688).

Dorel Cornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu