vineri, 31 ianuarie 2014

Singurul nostru Salvator

In nimeni altul nu este mantuire, caci nu este sub cer nici un alt Nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti. (FA, 4:12)

Exista in multe tari de pe glob asa numitele "porti laterale" pentru ajungerea la tara binecuvantarilor. In aceste locuri , barbati si femei, experimenteaza ingrozitoare suferinte in eforturile lor de a obtine mantuirea. In dorinta lor de a obtine pacea sufletului si a mintii destacheaza faptele si penitentele ca fiind orizontul spiritual al acestora. Lungile si obositoarele peregrinaje a templurilor ori a raurilor sfinte si a donatiilor caritabile contureaza acest program de mantuire prin fapte.

Cu toate acestea, apelarea la ajutorul  "altor salvatori" nu este limitata de tinuturi indepartate. Chiar si in popoarele crestine exista multi oameni cautatori ai "portilor laterale". Faptele bune, activitatea, filantropia, cultura, educatia, prezenta la biserica, botezul, pana si regula de aur sunt transformate in "salvatori" sustitutivi , in care cei mai multi depoziteaza increderea, Aceste lucruri nu pot mantui.

"Educatia, cultura, exercitarea vointei, eforturile omenesti: toate acestea au sfera lor de actiune, dar aici ele sunt cu totul fãrã putere. Ele pot produce o corectã comportare exterioarã, dar nu pot schimba inima; ele nu pot curãti izvoarele vietii. Trebuie sã existe o putere care sã lucreze dinãuntru, o nouã viatã de sus, mai înainte ca oamenii sã poatã fi schimbati de la pãcat la sfintenie. Aceastã putere este Hristos." (CC ,18).

Dorel Cornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu