luni, 27 ianuarie 2014

Pentru cine a murit pe crucea de la Golgota ?

Cand au ajuns la locul numit "Capatana" , L-au rastignit acolo, pe El si pe facatorii de rele : unul la dreapta si altul la stanga, (Luca 23:33).

In afara portilor Ierusalimului, se prezinta un drum serpuit ce conduce la un deal stancos sterp, inconjurat de pesteri goale ce seamana ingrozitor cu o capatana. Poetii il numesc Muntele Golgotei, dar astazi este un mic deal a carui forma se aseamana cu un craniu uman. Cand il vizitezi , primavara, te intimpina voios macii de un rosu aprins si rostopasca cu florile galbene inflorite,  impreuna cu migdalii acoperiti de albul florilor.

Acum doua mii de ani, probabil in acelasi loc, a avut loc evenimentul decisiv al secolelor : "Cand au ajuns la locul numit "Capatana" , L-au rastignit acolo ".

"Fiul nevinovat al lui Dumnezeu atârna pe cruce, trupul Sãu era sfârtecat în bãtãi, mâinile acelea, atât de des întinse pentru binecuvântare, erau pironite pe cruce, picioarele acelea, neobosite în a sluji din iubire, erau tintuite pe lemn, acel cap împãrãtesc era strãpuns de coroana de spini, buzele acelea tremurânde erau gata sã strige de durere ", (HLL, 755).

Cand pretioasa viata a lui Isus era predata, sufletul lui nu era sustinut de o bucurie zgomotoasa;
 "Retragerea privirii dumnezeiesti de la Mântuitorul în aceastã orã a supremei dureri a strãpuns inima Sa cu o întristare ce nu va putea niciodatã sã fie înteleasã de cãtre om. Atât de mare a fost chinul acesta, încât durerea fizicã de-abia mai era simtitã.[...] Mântuitorul nu putea vedea prin portile mormântului. [...] El Se temea de faptul cã pãcatul era atât de neplãcut înaintea lui Dumnezeu, încât despãrtirea Lor avea sã fie vesnicã. Domnul Hristos simtea groaza pe care avea s-o simtã pãcãtosul atunci când harul nu va mai mijloci deloc în favoarea neamului omenesc vinovat ", (HLL, 753).

Dorel Cornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu