duminică, 12 august 2012

O BUCURIE DE DURATA


Îmi vei arăta cărarea vieţii; înaintea Feţei Tale sunt bucurii nespuse şi desfătări veşnice, în dreapta Ta. - Psalmii 16: 11

Cercetătorii de la o universitate prestigioasă din est au investigat factorii motivaţionali la maimuţe. Pentru experiment au ales un mascul, l-au aşezat într-o cuşcă şi apoi au început procesul de notare atentă a observaţiilor. Ei au urmărit obiceiurile maimuţei de a mânca, de a dormi şi de a se împerechea. De asemenea, au urmărit modul de îngrijire a puilor.

După aceea, cercetătorii au ataşat de creierul maimuţei un electrod care atunci când era activat îi dădea animalului o senzaţie de plăcere. Cercetătorii au învăţat maimuţa cum să apese pe butonul plăcerii. Maimuţa deţinea acum cheia fericirii - butonul plăcerii.

La scurt timp, masculul a devenit obsedat de plăcere, ajungând să neglijeze puii, mâncarea şi chiar partenera. Cel mai mare ţel al lui era plăcerea, stimularea terminaţiilor nervoase; tot ce-şi mai dorea era să se simtă bine. Într-un final, nu a mai rezistat la atâta distracţie. Stimularea excesivă i-a pus capăt zilelor.

Păcatul seamănă foarte bine cu butonul plăcerii folosit de maimuţă. El dă o senzaţie de plăcere. Dacă nu ar da această senzaţie, atunci nimeni nu ar mai păcătui! Problema este că plăcerea aceasta este de scurtă durată şi, în plus, este distructivă.

Moise a ales mai degrabă "să sufere împreună cu poporul lui Dumnezeu, decât să se bucure de plăcerile de o clipă ale păcatului" (Evr. 1 1:25). Plăcerile păcatului dispar repede şi ne lasă goi pe dinăuntru. Balonul de săpun se sparge, şi descurajarea ne inundă sufletul. Din fericire, bucuria lui Isus este eternă. Bucuria interioară profundă a lui Dumnezeu este de durată. Psalmistul afirmă că Dum­nezeu este "bucuria şi veselia mea" (Ps. 43:4). Isaia mărturiseşte că Dumnezeu ne va da "un untdelemn de bucurie în locul plânsului" (Is. 61 :3). Pentru Ieremia, Cuvântul lui Dumnezeu era "bucuria şi veselia inimii" lui (Ier. 15: 16). Isus spune că bucuria Sa rămâne în noi (Ioan 15: 11).Pavel se roagă ca cititorii săi să fie umpluţi cu "toată bucuria şi pacea pe care o dă credinţa" (Rom. 15: 13). Iacov spune că atunci când trecem prin încercări putem să le socotim pe toate "ca o mare bucurie" (Iacov 1:2).

La revenirea Sa, Domnul ne va spune: "Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău" (Mat. 25:21).

Domnul nostru ne oferă mai mult decât o plăcere momentană, efemeră şi iluzorie. El ne oferă bucuria profundă şi de durată a prezenţei Sale acum şi de-a lungul veşniciei. Un lucru e cert: nu există altă bucurie mai mare.

Mark  Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu