luni, 22 aprilie 2013

Credincios sau oportunist?



Cel neprihănit va trăi prin credinţă, dar, dacă dă înapoi, sufletul Meu nu găseşte plăcere în el. Noi insă nu suntem din aceia care dau înapoi ca să se piardă. (Evrei 10:38,39)

Puţine personalităţi ale istoriei pot fi puse alături de Louis de Berquin (1490-1529), "cel mai erudit dintre nobilii Franţei", cum îl numea Theo­dore Beza. Când Dumnezeu a aprins flacăra Reformei în Franţa, Berquin a fost cel mai puternic susţinător al ei, stârnind mânia autorităţilor catolice. A fost întemniţat de trei ori, dar regele Francisc 1, care îl simpatiza, l-a eliberat de fiecare dată. Când conflictul cu teologii de la Universitatea Sorbona - pe care, la rândul său, i-a acuzat de erezie împotriva Sfintei Scripturi - a atins apogeul, prietenul său, Erasmus din Rotterdam, l-a sfătuit să se protejeze de furia acestora, plecând din Franta. Erasmus era un mare erudit, Însă era timid şi oportunist şi n-a reuşit niciodată să se ridice la "măreţia morală care ţine mai puţin la viaţă şi onoruri decât la adevăr" (TV, p. 176), care îl carac­teriza pe Berquin. Într-o scrisoare, el îl ruga pe nobilul francez ca, în acest conflict, "să nu-l compromită" în faţa profesorilor de teologie.

Dar Berquin ţinea la adevăr mai mult decât la viaţă sau onoruri. Implo­rat să ceară iertare, el a spus: "Adevărul înaintea oricărui lucru! Nu trebuie să ne temem de nici de om, nici de tortură, ci trebuie să-I dăm toată ascultarea lui Dumnezeu. Voi merge până la capăt." (H. Merle D'Aubigne, History of the Reformation in Europe in the Time of Calvin, val. 1, p. 432)

În faţa provocărilor vieţii, suntem tentaţi să alegem calea mai uşoară.

Ne ferim de greutăţi, ne protejăm în faţa ameninţării şi fugim din calea durerii. Însă nu aceasta este calea pe care ne conduce Dumnezeu. Cel mai adesea, suntem conduşi pe calea suferinţei şi al sacrificiului.

De aceea întreabă-te: Dacă ar trebui să aperi adevărul cu preţul vietii sau să renunţi la el pentru a trăi, ce ai alege?

CONEXIUNE

Pe 22 aprilie 1529, nobilul Louis de Berquin a fost judecat şi condamnat, iar sentinţa a fost executată în aceeaşi zi de teamă ca regele să nu intervină şi să-l elibereze.

Florian Ristea, pastor, directorul Departamentului Şcoala de Sabat/Lucrare personală.
Biblia la rând: 2 Împăraţi 4-5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu