vineri, 5 aprilie 2013

O carte ţine locul părinţilor



Zi înţelepciunii: "Tu eşti sora mea!" Şi numeşte priceperea prietena ta. (proverbele 7:4)

Avinat se naşte într-o familie cu religie mixtă. Mama făcea parte din Bi­serica Adventistă, dar tatăl nu. Din cauza caracterului impulsiv al tatălui părinţii ajung la divorţ. Separarea a lovit greu în copii. Tatăl pleacă de-aca­să şi nu mai vrea să ştie nimic despre familie. Mama, de frica tatălui, pleacă şi ea de acasă la părinţii ei. Copiii nu au unde să se ducă. Sunt 7 copii. Cel mai mare este băiat şi îşi găseşte ceva de lucru. Dar Avinat, al doilea copil, va trebui să aibă grijă de cei 5 fraţi şi surori. Această tânără care Îl iubeşte pe Dumnezeu le este, pentru cel puţin doi ani, mamă, tată, soră şi frate. La 14 ani găteşte, face menaj şi face totul ca fraţii ei să nu simtă lipsa părin­ţilor. Toţi copiii au fost nevoiţi să întrerupă şcoala. Ei au început să cultive grădina şi vindeau produsele la piaţă.

Deşi viaţa a fost grea pentru Avinat, ea nu s-a lăsat pradă descurajării şi şi-a continuat studiile. Să nu credeţi că a putut să frecventeze şcoala. Nu era timp de aşa ceva. Tot ce putea să facă era să împrumute cărţi de la vecini şi să înveţe din ele, pentru ca mai târziu să îşi dea examenele. Între timp se gândeşte că ar fi bine să urmeze un curs de secretariat, de unde ar putea să câştige ceva bani pentru fraţii ei ... Astfel, ocupă un post de secre­tară şi, pe parcurs, îşi termină şi liceul.

În toţi aceşti ani grei de muncă asiduă, singurii ei "părinţi" au fost Pro­verbele lui Solomon. Avinat Îl întreba pe Dumnezeu ce să facă, şi El îi spu­nea să citească din Biblie, în special din cartea Proverbelor. Ca orice fată la vârsta adolescenţei, îşi dorea un prieten cu care să împărtăşească bucuriile şi necazurile. Dumnezeu îi răspunde la timpul potrivit. Un tânăr pastor din biserica AZS avea să fie soţul ei, sprijinind-o să-şi continue studiile. După căsătorie a terminat facultatea de limbi străine, apoi masterul, şi acum este în ultimul an la doctorat în acelaşi domeniu. În prezent coordonează depar­tamentul soţiilor de pastori din cadrul Uniunii AZŞ din Zambia. La fiecare întâlnire cu soţiile pastorilor le încurajează pe acestea să-şi continue studi­ile.

Deviza ei este: Dacă Dumnezeu a putut să facă atât de mult pentru mine, cu siguranţă poate să facă la fel şi pentru celelalte femei. Şi noi suntem astăzi incluse pe lista persoanelor cărora Dumnezeu le dăruieşte putere în ciuda slăbiciunii, înţelepciune în ciuda singurătăţii. Cartea Proverbelor poate fi şi astăzi o sursă de inspiraţie pentru copiii care sunt la răscruce de drumuri, pentru cei care au nevoie de sfat şi nu îl găsesc la părinţi ...

Maria Goga, Bucureşti, Muntenia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu