miercuri, 12 decembrie 2012

DE CE SUNT ATRACTIVE GRUPĂRILE RELIGIOASE EXTREMISTE?


Se vor scula hristoşi mincinoşi şi proroci mincinoşi; vor face semne mari şi minuni, până acolo încât să înşele, dacă va fi cu putinţă, chiar şi pe cei aleşi. - Matei 24:24

În martie 1997, 39 de membri ai grupării Heaven's Gate au înregistrat o casetă video de adio şi după aceea şi-au pus capăt vieţii. Convingerea lor era că în urma cometei Hale-Bopp va veni o navetă spaţială care avea să-i ducă la "nive­lul următor" al existenţei. Când au fost găsite, victimele aveau capul şi umerii acoperiţi cu materiale violet.

Pentru identificarea celor 39 de victime, poliţia a pus la dispoziţia rudelor un număr telefonic gratuit. În decurs de 24 de ore, au fost preluate apelurile a peste 1500 de rude îndurerate, care pierduseră legătura cu cei dragi ai lor de câteva luni sau chiar de câţiva ani.

Grupări religioase extremiste există peste tot. Ele pretind că deţin mesaje de la Dumnezeu şi caută să controleze mintea adepţilor lor prin înşelăciune. Există grupări extremiste bazate pe Biblie, grupări OZN, grupări sataniste, grupări New Age şi grupări religioase orientale.

De ce au ele succes? Cărui fapt se datorează magnetismullor? De ce sunt oa­menii atraşi de ideile lor adeseori bizare? Răspunsul este complex, dar un aspect este evident: grupările religioase extremiste îi atrag pe căutătorii de certitudini. Într-o lume plină de îndoieli, grupările acestea oferă rigurozitate. Ele lasă puţin loc pentru îndoială. 

Lucrurile sunt fie albe, fie negre, fie bune, fie rele. Nu există teren neutru. Chiar dacă se înşală, conducătorii acestor grupări sunt siguri pe ei. Chiar dacă susţin un neadevăr, ei îl susţin cu tărie.

Răspunsul lui Dumnezeu la provocarea grupărilor extremiste este soliditatea Scripturii.

Luca i-a scris lui Teofil pentru ca să poată "cunoaşte ... temeinicia învăţăturilor pe care [le-a] primit" (Luca 1:4). Isus a subliniat: "Cuvântul Tău este adevărul" (Ioan 17: 17). Apostolul Pavel afirma: "Toată Scriptura este insuflată de Dumne­zeu şi de folos ca să înveţe" (2 Tim. 3: 16). 



Biblia nu este o carte de mituri sau de alegorii. Ea poartă autoritatea divină absolută. Autoritatea Scripturii este esenţială în viaţa fiecărui credincios. Scrip­tura este factorul influent predominant în viaţa noastră. Când respingem autori­tatea Scripturii, ne expunem singuri la înşelăciune.

Mintea nesigură şi sceptică a oamenilor din secolul XXI este dornică să primească certitudinea şi rigurozitatea oferite de grupările religioase extremiste. Dumnezeu ne oferă ceva cu mult mai bun: adevărul absolut din Cuvântul Său. Prin neglijarea adevărului biblic, ne pregătim mintea pentru primirea amăgirilor grupărilor religioase extremiste.

Mark Finley

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu