luni, 18 februarie 2013

Altfel


Dacă aș mai căuta să plac oamenilor, n-aș fi robul lui Hristos. (Galateni 1:10)

Pe la mijlocul lui septembrie 2011, media difuza o știre senzațională: Ray, un adolescent de șaptesprezece ani, a apărut în Berlin după cinci ani de totală izolare în pădurile germane. Anchetatorii n-au putut scoate de la băiat mai mult decât că mama lui a murit când el avea doisprezece ani. Deprimat, tatăl îl luase cu el, dispărând în sălbăticia pădurilor. Acolo au supravietuit cinci ani cum au putut. Când și tatăl a murit, băiatul și-a făcut drum spre civilizație. Partea tragică este că, după cinci ani de înstrăinare, băiatul nu își mai știa numele de familie, nici de unde venea, nimic din trecutul său. Își pierduse identitatea.

Tragedia lui Ray este o parabolă răsturnată a creștinismului. La înălțarea Sa, Isus Hristos i-a încredințat bisericii "Împărăția Sa", despre care spunea că "nu e din lumea aceasta". Biserica trebuia să se păstreze în spațiul spiritual, neamestecată cu lumescul. Dar ea a vrut să fie "ca celelalte neamuri", dizol­vându-se în lume. 

Părăsindu-și distincția, ea și-a pierdut identitatea. Statistica arată că astăzi, din cele două miliarde de creștini, mai frecventează biserica doar 44% americani; 27% britanici; 21 % germani; 20% români; 4% suedezi; 2% ruși. .. {NationMaster.com}. Anual, sute de biserici din Europa sunt transforma­te în moschei, cluburi sau baruri.

Pretinșii creștini (... ) caută prietenia lumii mai mult decât aprobarea lui Dumnezeu. Apostolul Iacov spune: «Nu știți că prietenia lumii este vrăjmășie cu Dumnezeu?»" (TV, p. 313). Fără identitate, creștinismul își pierde sensul și relevanța. Dar "biserica" nu este mulțimea. Ești tu și toți cei care, când au ales să slujească un singur stăpân, au rupt funiile plăcerilor, mândriei și ale lăcomiei.

Deși creștinismul este în declin, există totuși biserici care cresc vertigi­nos, dovadă că acolo unde creștinul menține standarde spirituale, el însuși devine un mesaj pentru căutătorii după Dumnezeu. Ești gata să primești pro­vocarea?

CONEXIUNE Într-un articol publicat în Time Magazine (aprilie 2012), jurnalista Martha C. White nota că anual sunt furate identitățile a 2,5 milioane de americani în scopuri de fraudă.

Lucian Cristescu, pastor, președintele Conferinței Transilvania de Sud

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu