marți, 12 februarie 2013

marţi 12 feb. 2013 - Sincopă educaţională


Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronomul 6:6,7)


O sincopă în muzică înseamnă deplasarea accentului de pe un timp ac­centuat pe un timp neaccentuat. Din acest motiv, o cântare al cărei ritm este predominant sincopat este şchioapă. Cum se întâmplă aceasta pe plan educaţional? Analizaţi puţin următoarele reclame pentru grădiniţă:


"Grădiniţă creştină cu program prelungit - oferim cursuri de limbă en­gleză, muzică şi computere. Cine nu îşi doreşte un copil care de mic să ştie cât mai multe lucruri pe care alţi copii nu le ştiu? Orice părinte doreşte să spună mândru: copilul meu la 4 ani ştie să citească, să cânte la pian, să navigheze pe internet ... " Sau: 


"Grădiniţă creştină cu program continuu ­cursuri de ascultare, stăpânire de sine, umilinţă, hărnicie. În plus, istoria mântuirii, discernământ între bine şi rău, fiziologia corpului omenesc, cu­noştinţe despre natură. Atmosferă caldă, liniştită şi fericită. Hrană de cea mai bună calitate. Educatoare răbdătoare, veselă, devotată, credincioasă, iubeşte atât de mult copilul, încât este dispusă să îşi dea viaţa pentru el."


Împinşi de valorile societăţii în care ne aflăm, investim bani, timp şi efort pentru a-i învăţa pe copiii noştri limba engleză, muzică, computere. Acestea nu sunt rele în sine, doar că adevăratul accent, mai ales în primii ani, ar trebui să cadă pe altceva: principiile lui Dumnezeu intipârite în ini­mă şi în minte şi exprimate în viaţă. Importanţa acestei materii este dată de cuvintele "să le întipăreşti", precum şi de nevoia de a le repeta din nou şi din nou, "când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula". Mamelor, aveţi pe lumea asta ceva mai preţios decât copi­ii voştri? Vă doriţi cu adevărat ce e mai bun pentru ei? Nu uitaţi că "lecţiile pe care le învaţă copilul în primii şapte ani de viaţă au mai mult de-a face cu formarea caracterului decât tot ce învaţă în anii următori." (Îndrumarea copilului, p. 143)


"Mama ar trebui să caute cu stăruinţă, cu răbdare şi curaj a-şi îmbună­tăţi capacităţile pentru a putea folosi bine puterile cele mai înalte ale minţii în educarea copiilor ei. Cea mai înaltă ţintă ar trebui să fie o educaţie care va primi aprobarea lui Dumnezeu. Pe măsură ce-şi acceptă cu bunăvoinţă lucrarea, ea va primi putere să-şi îndeplinească partea." (Idem, p. 50)


Tu ce grădiniţă alegi pentru copilul tău?


Camelia Ban, Mediaş, Transilvania Sud


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu