luni, 11 februarie 2013

O biserică binecuvântată


Pacea lui Hristos, la care aţi fost chemaţi, ca să alcătuiţi un singur trup, să stăpănească inimile voastre şi fiţi recunoscători. (Coloseni 3:15)

Fanatismul şi monarhia s-au instalat în Wittenberg, centrul Reformei con­duse de Martin Luther. În această situaţie de criză, reformatorul a luat decizia de a pleca la Wittenberg fără să fie însoţit. Vestea că Luther s-a întors şi că urmează să predice s-a răspândit repede. Biserica s-a umplut până la refuz. Oamenii au venit să-i asculte predicile. Timp de o săptămână, zi de zi, le-a predicat mulțimilor. Plin puterea Evangheliei, agitaţia a încetat, iar oamenii duşi în eroare au recunoscut că au fost înşelaţi.

În ocazia respectivă, predicatorul Martin Luther a afirmat următoarele:

"Să mă ferească Dumnezeu, în îndurarea Sa, de o biserică în care sunt nu­mai sfinti. Doresc să locuiesc cu cei umili, cu cei slabi, cu cei bolnavi, care îşi cunosc şi simt păcatele şi care gem şi strigă fără încetare la Dumnezeu." (TV, p. 155)

De ce îi era frică lui Martin Luther de o biserică formată doar din sfinţi?

Nu dorim noi o biserică desăvârşită şi deosebită de lume? Cuvintele acestea sunt un răspuns adresat celor care susțineau că el doar a început Reforma. Ei se considerau adevăraţii reformatori, care trebuie să continue Reforma, întru­cât au primit descoperiri de la Dumnezeu. De fapt, ei au înlăturat Cuvântul lui Dumnezeu şi au pus în schimb propriile sentimente şi impresii.

Sfinţii doar cu numele sunt ca o plagă pentru biserică. Ei nu îşi recunosc nevoia de pocăinţă, ci o văd necesară doar în dreptul altora. Duhul care îi con­duce nu este Duhul lui Hristos. Marele reformator îşi dorea să facă parte dintr-o biserică nedesăvărşită, dar care caută desăvârşirea. Când îşi recunoaşte nepu­tința, biserica este pe o cale bună. Când nu-şi uită bolnavii, biserica dă semne că îşi doreşte să fie sănătoasă şi puternică. Când ştie să se roage pentru iertare şi pentru alte nevoi, biserica este pregătită pentru biruința finală.


Din ce fel de biserică ai vrea să faci parte? Alege totuşi ca, mai întâi, să fii tu însuți o binecuvântare pentru biserica din care faci parte.

CONEXIUNE După douăzeci şi şapte de ani de închisoare, la 11 februarie 1990, Nelson R. Mandela a fost eliberat. Este un mare susţinător al recon­cilierii între oameni şi continuă lupta împotriva fanatismului.

Marius Creta, pastor, Conferinta Transilvania de Sud


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu