marți, 19 martie 2013

Oraşe zidite pe Biblie


Nu va mai fi nimic vrednic de blestem acolo. (Apocalipsa 22:3)

Hai să ne imaginăm un oraş din Paradis! E un oraş fără medici, pentru că nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi nu există vreo circă de politie. De ce ar exista? Cetăţenii Paradisului nu comit infracţiuni. Poti să traversezi oraşul fără să vezi vreun bar sau vreun beţiv dormind în şanţ. Iar pe jos nu găseşti nici măcar un chiştoc de ţigară. 

Explicaţia este simplă: locuitorii oraşului au ales un stil de viaţă sănătos şi nici nu le trece prin minte să se apuce de fumat. Copiii se joacă în aer liber, în siguranţă, pentru că maidanezii sunt de trea­bă. Nici vorbă să-i muşte! În acest oraş, nimeni nu este supărat. Nimeni nu pufneşte nervos. Peste tot, de jur împrejur, doar zâmbete şi feţe luminoase.

Oraşul despre care v-am povestit este unul imaginar. Pentru mulţi, po­sibilitatea existenţei unui asemenea centru urban e utopie curată. Oraşele adevărate sunt cenuşii, murdare, cu miasmă de canal, cu trecători îngându­rati, aplecaţi sub greutatea poverilor cotidiene. Cât despre infractori, medici, pompieri, maidanezi înfometaţi şi alcoolici sprijinind vreun gard - n-am putea să ne imaginăm realitatea fără ei. Şi totuşi se povesteşte - şi e fără de-ndoială - că pe vremea puritanilor au existat oraşe-utopie. "Puteai trăi ani de zile într-o comunitate puritană «fără să vezi un beţiv, fără să auzi un blestem sau să întâl­neşti un cerşetor»." (George Bancroft, History of the United States of America, cap.19, citat în TV, p. 243)

Explicaţie? "Biblia era considerată temelia credinţei." (TV, pag. 243)

Te pregăteşti pentru o nouă zi de activitate într-un oraş ori sat care, cu siguranţă, nu este ca în Paradis. Sunt multe lucruri care ar merita schimba­te. Sunt detalii care ar putea să aibă un alt aspect. Păstrează deci în inima şi în gândurile tale imaginea oraşului din Paradis şi nu uita că un asemenea oraş poate să existe dacă planurile de urbanizare îşi au originea în Cuvântul lui Dumnezeu. Ia Biblia cu tine! Du mesajul ei pretutindeni: pe stradă, la şcoală, la locul de muncă. Schimbarea nu va întârzia să apară.

CONEXIUNE
Scriitorul Thomas Morus a publicat, în 1515, romanul Utopia, în care şi-a imaginat o societate ideală, fără imperfecţiunile lumii re­ale. Biblia însă vorbeşte despre realităţi, chiar dacă ne este greu să ni le imaginăm.

Florin Bică, redactor Editura Viaţă şi Sănătate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu