luni, 18 martie 2013

Un rug pentru intoleranţă


Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. (Matei 7:1)

A arde un om nu înseamnă a apăra o doctrină." Afirmaţia îi aparţine lui Sebastian Castellio, un teolog francez din secolul al XVI-lea. Cel dintâi impuls, după citirea afirrnaţiei, este să ne gândim la Inchiziţie, despre care ştim că a trimis pe rug mii de persoane acuzate de erezie. Totuşi Castellio nu a vizat prin cuvintele sale nici Inchiziţia, nici Roma papală, ci pe unul din­tre cei mai importanţi oameni din tabăra Reformei protestante: Jean Calvin. Acesta îl condamnase la ardere pe rug pe medicul Michel Servet, acuzat de negarea Trinităţii divine. După executarea lui Servet, Castellio şi-a ridicat vocea şi l-a criticat aspru pe marele Calvin, acuzându-l că are mâinile pătate de sângele lui Servet. Istoria aceasta ilustrează un adevăr neplăcut. "Cu toate că au respins crezul Romei, reformatorii nu s-au eliberat cu totul de spiritul ei de intoleranţă." (TV, p. 240)

Istoria reformatorilor devine astfel o lecţie pentru fiecare dintre noi, un semnal de alarmă că întoarcerea la Biblie trebuie să fie însoţită de o întoarcere la spiritul Bibliei, nu doar la doctrinele ei. Unii dintre cei care au aşezat temel­iile Reformei din secolul al XVI-lea nu au reuşit să înţeleagă, nici să deprindă spiritul tolerant al lui Hristos care a stat la masă cu vameşi şi cu persoane de cea mai joasă speţă, căutând salvarea lor, nu motive de condamnare. Ni se întâmplă adeseori să fim pripiţi în a-i judeca pe cei din jurul nostru, în a-i consi­dera nedemni şi imorali, ba chiar să credem că luptăm pentru o cauză dreaptă dacă procedăm astfel. Dar Hristos nu ne-a trimis să iubim doctrine, ci oameni. şi nu ne-a trimis să scriem tratate de teologie, ci să facem ucenici, căutând oaia pierdută şi păstorind-o cu răbdare.

"Dacă ne credem mai înţelepţi decât păgânii", scria Castellio, "să fim atunci mai buni şi mai miloşi decât ei." S-ar putea ca în cursul acestei zile să te loveşti de imperfecţiunea celor din jur. Judecă-l pe fiecare aşa cum doreşti să te judece Dumnezeu pe tine!

CONEXIUNE
Felix Manz, liderul anabaptiştilor din Zurich, a fost executat prin înec în ianuarie 1927 în lacul Zurich. A fost primul credincios anabaptist din Elvetia care a fost martirizat de către fratii săi protestanţi.

Florin Bică, redactor Editura Viaţă şi Sănătate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu