duminică, 26 mai 2013

Atitudinea inimii când citeşti



De aceea mulţumim fără incetare lui Dumnezeu că, atunci când aţi primit Cuvântul lui Dumnezeu auzit de la noi, l-aţi primit nu ca pe cuvântul oamenilor, ci, aşa cum şi este in adevăr, ca pe Cuvântul lui Dumnezeu, care lucrează şi in voi, care credeţi. (Tesaloniceni 2:13)

Un pastor episcopalian traversa, într-o zi însorită, o pădure. A zărit o caba­nă şi, fiindu-i sete, s-a apropiat să-i ceară gospodinei un pahar cu apă. În timp ce bea, a întrebat-o: "Sunt cumva episcopalieni prin părţile astea?" Nedumerită şi nesigură, femeia l-a rugat s-o urmeze. Pe peretele din spatele cabanei, erau înşirate o mulţime de piei de animale sălbatice. Arătând către ele, i-a spus: "Acestea sunt animalele vânate de soţul meu de când suntem aici. Vezi dacă este vreun episcopalian printre ele."

De ce sunt atâtea "piei de animal" pe perete? Practic, numărul biserici­lor, moscheilor, sinagogilor este nelimitat. Cum ar putea un om iraţional să facă o alegere raţională? În orice biserică ai intra, găseşti o Biblie deschisă, împreu­nă cu afirmarea identităţii unice, bazate pe asocierea cu Scriptura. Din vremea când au început să fie cusute litere creştine pe steagurile de luptă romane, marele amăgitor a injectat rătăciri pe diferite gusturi şi pe măsura aptitudinilor destinatarilor lor. Dar, tot de pe atunci, oamenii lui Dumnezeu au combătut învăţătura falsă, "vederile largi" care considerau fără importanţă credinţa reli­gioasă autentică. Şi am ajuns aproape să ne batem, la propriu, cu Scripturile, ca ultim argument în favoarea dreptăţii noastre.

Să nu uităm că orice demers spiritual- inclusiv decizia de a citi Biblia şi chiar studierea ei - poate conduce spre cele mai nefericite urmări/interpretări, în absenţa rugăciunii şi a deschiderii către nou.

"Ori de câte ori pornim în studiul Scripturii fără o atitudine de rugăciune şi de umilinţă şi fără dispoziţia de a ne lăsa învăţaţi, atât cele mai simple şi mai clare pasaje, cât şi cele mai dificile vor fi greşit interpretate." (TV, p. 429)

Ai la îndemână motivele pentru care ţi-ai asumat identitatea religioasă prezentă? Te gândeşti la vreo schimbare? Dacă bat vânturi eretice, ai rădăcini adânci?

CONEXIUNE

Suspectat că ar fi musulman, Barack Obama a fost întrebat în 2010 de ce este creştin. "Sunt creştin pentru că am ales să fiu creştin", a spus el.


Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist
Biblia la rând: Neem. 5 - 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu