luni, 27 mai 2013

Cât costă adevărul?



Cumpără adevărul- şi nu-l vinde -, înţelepciunea, învăţătura şi priceperea. (Proverbele 23:23)

De când era copil, lui Yitzhak Meir, mai târziu un vestit haşid, i s-a făcut ur­mătoarea ofertă: "Îţi dau un ban dacă îmi spui unde Se află Dumnezeu." Copilul a răspuns: "Îti dau eu ţie doi bani dacă îmi spui unde nu Se află."

Înţelepciunea unui om se măsoară în cantitatea de incertitudini pe care este capabil să le suporte. Unii nu cred pentru a-şi motiva absenţa la orice che­mare spre seriozitate. Alţii sunt prea mândri ca să creadă. Leneşii, care vor să epateze fără a se consuma prea mult, vor doar să creeze impresii bune. Adevărata înţelepciune înseamnă să-ti recunoşti ignoranţa. Înţelepciunea este răsplata pe care o capeţi pentru că o viaţă întreagă ai ascultat, când ai fi fost înclinat să te îndoieşti.

Adevărul este o valoare care trebuie căştigată cu orice preţ, indiferent cât de mare ar fi ispita de a-l nega. Cu cât un om stă mai aproape de Mântui­torul şi, implicit, de Cuvânt, cu atât va vedea mai bine realitatea. Dacă slujirea binelui se strecoară pe furiş şi ochii se închid în faţa realităţii pentru cine ştie ce avantaje, Adevărul este vândut, iar omul este în pericol. Dacă procesul au­toamăgirii continuă, vine o vreme când întreaga înţelegere a valorii adevărului este pierdută şi este pierdut şi omul.

Puţini înţeleg cât de periculoase sunt micile autoînşelări pe care şi le permit şi pentru ce preţ de nimic vând adevărul şi viaţa veşnică. Practic nu putem anticipa toate efectele toxice ale îndepărtării de pietrele de hotar ale Cuvântului.

De ce privesc oamenii cu neîncredere Adevărul? "Acesta este scopul pe are îl urmăreşte Satana (...) Este la modă să te îndoieşti. (...) Cei care nu sunt dispuşi să se conformeze cerinţelor se străduiesc să-i distrugă autoritatea. (...) Nu puţini ajung necredincioşi în încercarea de a justifica faptul că îşi neglijează obligaţia. Alţii, care ţin prea mult la confortul personal pentru a-şi sacrifica eul, adoptă o atitudine sceptică din mândrie şi nepăsare, căutând să-şi câştige rep­utaţia că au o înţelepciune superioară, prin criticarea Bibliei." (TV, p. 433, 434)

CONEXIUNE

După atentatul de la World Trade Center, filosoful Sam Hanis a pu­blicat cartea Sfârşitul credinţei, în care a atacat nu doar islamismul, ci şi creştinismul.

Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist
Biblia la rând: Neem. 9-11

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu