joi, 16 mai 2013

Pe urmele lui Hristos


Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos. ( Corinteni 11: 1)

Priveşte în jurul tău. Peste tot sunt oameni ca tine. Chiar dacă nu-i cunoşti aceştia pot învăţa de la tine sau tu poţi învăţa de la ei. De prea multe ori trecem grăbiţi pe stradă, prin propria casă, pe culoarele facultăţii şi nu ne dăm seama că oamenii de lângă noi au ceva de spus sau au ceva de preluat de la noi. Observăm lucrul acesta doar într-un târziu, când citim  carti despre oameni care s-au influenţat unii pe alţii şi au ajuns departe, reuşind mai mult decât ar fi reuşit dacă erau singuri. Dacă ne îndemnăm mereu si învăţăm din greşelile altora, de ce nu am face un slogan şi din "Preia înţelepciunea altora!"?

Privind experienţa vieţii lui Olaf Petri şi a fratelui său, Laurentius, realizez că a prelua experienţa altora este esenţial şi în planul lui Dumnezeu, atâta vreme cât "profesorii" urmează calea divină. Olaf Petri este cel care a răspândit ideile Reformei în Suedia.

Aflat în Germania împreună cu fratele lui, a fost în contact direct cu Luther şi cu Melanchthon. "Asemenea marelui reformator, Olaf a trezit poporul cu ardoarea şi elocvenţa lui, în timp ce Laurentius, asemenea lui Melanchthon era erudit, profund şi calm. Amândoi erau bărbaţi cu o evlavie înflăcărată, cu înalte cunoştinţe teologice şi cu un curaj neclintit în susţinerea adevărului. (TV, p. 217)

Apostolul Pavel putea spune: "Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos." Cei care învaţă de la oameni care calcă pe urrnele lui Hristos nu pot să predea altceva decât această umblare plină de rod, această umblare ale cărei urme se pot vedea şi pe mare.

CONEXIUNE

Olaf Petri este autorul celei mai mari părţi a literaturii timpurii din Suedia. Preocuparea sa a fost atât pentru partea istorică - a realizat o cronică a ţării sale -, cât mai ales pentru latura spirituală - a fost responsabil pentru traducerea suedeză a primei părţi a Noului Testament (1526) şi a avut un rol important în traducerea întregii Bibli (Gustav Vasa Biblia, 1543).

Bianca Timşa-Stoicescu, redactor, Radio Vocea Sperantei
Biblia la rând: 2Cronici 21-23

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu