marți, 22 ianuarie 2013

Ajutor si mangaiere

Tapul ramasese de turma, iar un lup s-a luat dupa el si l-a indepartat si mai mult de turma. Daca s-a vazut prins, tapul ii vorbi lupului:
- Asculta-ma putin!
Eu vad bine ca astazi voi fi mancat de tine. Dar ca sa nu mor suparat si sa fiu rau la gust, canta-mi un cantec si lasa-ma sa dansez pentru ultima data!

Amabil, lupul incepe sa urle pe limba lui un cantec, iar tapul a inceput sa danseze. Cand au auzit cainii urletul lupului s-au si indreptat spre acolo, iar lupul izgonit de acestia se gandea: "Nu mi-a ajuns ca eram bucatar, am vrut sa mai fiu si lautar, asa-mi trebuie"...

"Nu exista progres fara insusirea a ceea ce exista." (autor necunoscut)

Contrar conceptiei ortodoxe, iudaismul clasic reformat al sec. al XIX-lea respinge conceptul unui Mesia uman si cautã sã transforme ideea mesianicã într-o notiune de progres cãtre o conditie a perfectiunii intelectuale si morale a firii omenesti. În Programul de la Pittsburgh din 1885, iudaismul reformat a interpretat mesianismul evreiesc ca o miscare cãtre progres si dreptate universalã, iar nu ca o miscare urmãrind renasterea vietii nationale evreiesti în Eret Israel sau restaurarea, în patria evreiascã ancestralã, a unei comunitãti bazate pe respectarea cultului si pe jertfele rituale la Templul de la Ierusalim. Aceastã credintã în progres si în natura perfectibilã a omului a fost spulberatã de ascensiunea nazismului. Programul de la Colombus din 1937 definea ca obiectiv mesianic sprijinirea edificãrii unui cãmin evreiesc si cooperarea cu toti oamenii pentru instaurarea Împãrãtiei lui Dumnezeu, a fraternitãtii universale, dreptãtii, adevãrului si pãcii pe pãmânt. (Iudaism, Mesia)

"caci Tu ma ajuti si ma mangai, Doamne!" Psalmul 86:17

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu