joi, 10 ianuarie 2013

Păzeşte-te de compromis! - miercuri 9 ian. 2013


Nimic întinat nu va intra in ea, nimeni care trăieşte în spurcăciune şi în minciună; ci numai cei scrişi in cartea vieţii Mielului. (Apocalipsa 21 :27)

Ludwig Erhard, economist şi om politic german, a definit compromisul ca fiind arta de a împărţi un tort astfel încât fiecare să creadă că a primit felia cea mai mare.

Deşi pare o soluţie la problemele, nemulţumirile şi conflictele noastre, perspectiva aceasta ascunde în sine cauza dezastrelor cu care ne confruntăm. Este minciuna din Eden repetată în termeni modemi şi la fel de ademenitori. Este ideea cu care Diavolul i-a sucit mintea Evei, făcând-o să creadă că poate să nu asculte de Dumnezeu, şi totuşi să trăiască, să creadă că a primit felia cea mare - că va fi ca Dumnezeu şi va trăi veşnic. În realitate, Eva a pierdut asemă­narea cu Dumnezeu şi a devenit muritoare
.
Compromisul a mutilat creştinismul încă din primele secole şi continuă şi astăzi să altereze credinţa şi practica religioasă a multora.

"Puţin câte puţin, la început insidios, apoi în mod deschis, pe măsură ce a crescut în putere şi a câştigat controlul asupra minţilor oamenilor, «tai­na fărădelegii» şi-a continuat lucrarea ei amăgitoare şi blasfematoare. În mod aproape imperceptibil, obiceiurile păgânismului şi-au croit drum în biserica lui Hristos. Spiritul de compromis şi de conformare cu păgânismul a fost ţinut în frâu un timp de persecuţiile aprige pe care le-a suferit biserica sub păgânism. Dar, când persecuţia a încetat şi creştinismul a intrat în curţile şi palatele impe­riale, el (... ) a înlocuit cerinţele lui Dumnezeu cu teoriile şi tradiţiile omeneşti." (Tv, p. 39)

În vremea noastră, dominată de crize, de materialism şi de pierderea credinţei în valorile Bibliei, compromisul proliferează ca singură soluţie de su­pravieţuire, pace, succes. Dar el nu este o reuşită, ci un surogat.

Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Nu poţi avea şi lumea, şi cerul. Ale­ge-L pe Isus, alege adevărul! Crede şi trăieşte fără compromis!

Istoricul Peter Brown scrie în Întemeierea creştinismului occidental că, în primele secole, unii dintre creştinii care mergeau să-l asculte pe Augustin plăteau totodată tribut păgânismului, păstrând în viaţa lor obiceiuri specifice lumii păgâne.

Romică Sîrbu, pastor, directorul Departamentului Educaţie, Uniunea Română

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu