luni, 14 ianuarie 2013

Curriculum din Eden


Cine are o inimă înţeleaptă îşi arată înţelepciunea când vorbeşte şi mereu se văd învăţături noi pe buzele lui. (Proverbele 16:23)

A fost o vreme când te fereai să spui că intenţionezi să continui şcoala, să mergi la facultate. Dacă "scăpai" de clasele primare şi de gimnaziu, gata: "Cărtiie pe foc, hai copii la joc!" sau la muncă sau la ... stat. Liceu? 
Facultate?! Se temeau unii de şcoală ca de chipul de pe stâlpii pentru înalta tensiune. Cei tineri n-au cum să înţeleagă că partidul care a condus ţara mai bine de cincizeci de ani îi dispreţuia pe cei învăţaţi.

Care-i pericolul de moarte al şcolii? (1) Mediul şcolar profan. De ce nu-ţi trimiti copiii la o şcoală creştină? (2) Elita societăţii e lipsită de erudiţie. Cum vezi acest lucru, dacă tu nu te duci la şcoală? (3) Nu prea e de folos. Dezva­ţă-te să mai judeci orice câştig doar în "galbeni". Dacă nu vezi un folos concret, învaţă de dragul Creatorului. Îl cinsteşti prin cultivarea minţii, în cât mai multe domenii, pornind de la darurile tale. (4) Programa de învăţământ. Totuşi nu ştii când va veni momentul în care Providenţa să Se folosească de ceva ce ai făcut doar din obligaţie şcolară.

"Wycliffe primise o educaţie nerestrictivă. (. .. ) În setea lui de cunoaşte­re, a căutat să se iniţieze în toate ramurile ştiinţei. (... ) Cunoaşterea aprofunda­tă a filosofiei speculative a timpului său l-a făcut în stare să-i demaşte erorile, iar prin studiul legilor ecleziastice şi nationale s-a pregătit să se angajeze în marea luptă pentru libertate civilă şi religioasă." (TV, p. 65)

Nu ştiu încotro vei merge după ce citeşti aceste rânduri: sper că la mun­că sau la şcoală. Dacă apuci pe drumul şcolii, pune suflet şi ia creierul înăun­tru. Dacă ai abandonat şcoala, străduieşte-te s-o termini degrabă. Dacă pleci la muncă, după program, citeşte ceva şi să nu ţi se pară eretică şi prea costi­sitoare ideea de a face facultatea odată cu copiii sau chiar cu nepoţii tăi. De dragul Lui!

CONEXIUNE Christmas Evans (1766-1838) s-a născut în familia unui pantofar să­rac. Până la şaptesprezece ani a fost analfabet. Ulterior, în preajma pastorului David Davies, a învăţat să citească în numai o lună şi a devenit unul dintre predicatorii renumiţi ai timpului său.

Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu