joi, 31 ianuarie 2013

Inima, plina cu minciuni...

"Daca ti-ai umplut inima cu minciuni, degeaba vei incerca sa storci adevar din ea." (autor necunoscut)

Baal- Sem spunea: "Ce sa insemne vorba asta: adevarul umbla peste tot? Inseamna ca adevarul este respins pretutindeni si este nevoit sa plece mai departe."

Erau unele din cele mai neplacute clipe ale copilariei acelea in care eram nevoit sa stau afara ca pedepsit pentru o boacana, mai ales seara, pana ce tata imi spunea ca pot sa ma intorc in casa.

Spuneam ca nu mai fac, dar imi aduceam aminte cand eram nevoit sa judec din nou la rece. A spune adevarul dupa ce tata te-a lasat  sa stai putin afara sau sa ti-l amintesti dupa ce toate argumentele tale au cazut pe rand, nu e o dovada de virtute. A spune adevarul chiar atunci cand te doare, sau cand e in defavoarea ta, sau cand e la moda sa spui minciuni, iata o dovada de cinste. Dar ca sa-l spui din inima, fa din ea o oca a lui Cuza si umple-o cu adevar!

În iudaism, adevãrul reprezintã o valoare eticã supremã, atât pentru individ, cât si pentru colectivitate. Rabinii ne învatã cã “existenþa lumii se bazeazã pe trei lucruri: adevãrul, dreptatea si pacea” (Avat 1, 18) cãci, atunci când domneste adevãrul, dreptatea decurge în chip necesar, apoi vine pacea, binefacerea cea mai mare pentru o societate. Un comentariu asupra cuvântului ebraic emet vehiculeazã o idee asemãnãtoare: cuvântul este compus din prima literã a alfabetului ebraic, din cea de la mijlocul sãu si din cea care încheie alfabetul. În acest fel, de la început pânã la sfârsit, toate valorile personale si sociale se bazeazã pe adevãr. În etica evreiascã adevãrul este strâns legat cu alte valori omenesti superioare. (Iudaism)

"Doamne, cine va locui in cortul Tau ? Cine va locui pe muntele Tau cel sfant? Cel ce va umbla in neprihanire, cel ce face voia lui Dumnezeu, si spune adevarul din inima." Psalmi 15:1-2.

Dorel Cornei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu