vineri, 4 ianuarie 2013

Ascultă-L şi eşti în siguranţă


Când veţi vedea Ierusalimul inconjurat de oşti, să ştiţi că atunci pustiirea lui este aproape. (Luca 21:20,21)

Când au început tensiunile din provincia Iudeea, guvernatorul Siriei, Ces­tius Gallus, a venit în fruntea Legiunii a XII-a, Fulminata, împreună cu trupele auxiliare, pentru a restabili ordinea. În scurt timp, armatele romane erau la porţile Ierusalimului. Iudeii, luaţi prin surprindere, erau nepregătiţi şi deja făceau planuri să predea cetatea.

Atunci a avut loc ceva de neînţeles pentru analiştii militari. Din motive rămase necunoscute, chiar când cetatea era pe punctul de a se preda, Cestius a ordonat ridicarea asediului şi părăsirea zonei. Când a început retragerea, iu­deii au deschis portile şi au atacat spatele armatei romane. Ambuscada de la Pasul Beth Horon a fost una dintre cele mai sângeroase înfrângeri ale armatei romane din istoria provinciilor răsculate. Mai bine de 6 000 de romani au murit pe câmpul de luptă. Aceasta i-a încurajat pe iudei să continue lupta.

Când a început asediul, în Ierusalim exista o comunitate importantă de creştini, care urmăreau evenimentele având în minte cuvintele Domnului Hristos, redate în Luca 21. Ei au înţeles foarte clar că vremea este aproape şi aşteptau un semn. Când armatele romane s-au retras şi iudeii au atacat ari­ergarda duşmană, a fost singurul moment din acest război care a durat patru ani, până în anul 70, când porţile Ierusalimului au rămas foarte puţin supra­vegheate. Creştinii au înţeles că este semnul să iasă din oraş. Curând, porţile aveau să se închidă sub stricta supraveghere a zeloţilor,

"La distrugerea Ierusalimului n-a pierit niciun creştin" (TV, p. 22). Creş­tinii au cercetat cuvântul şi au înţeles semnul aşteptat. Au părăsit Ierusalimul, trecând în siguranţă în Pella, din ţinutul Pereea, dincolo de Iordan.

Cine citeşte să înţeleagă! Domnul a spus că la fel va fi şi la vremea sfârşi­tului. Cercetezi tu cu stăruinţă cuvintele lui Isus pentru timpul tău? Le înţelegi? Nu trebuie să aştepţi decât semnul şi, cu siguranţă, acesta va veni!

CONEXIUNE Arcul lui Titus din Roma îi înfăţişează pe soldaţii romani după căde­rea Ierusalimului, cărând bogăţiile Templului, inclusiv sfeşnicul cu şapte braţe, făcut din aur.

Lucian Floricel, pastor, secretarul Conferintei Muntenia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu