sâmbătă, 27 aprilie 2013

Afacerea \"Curierul din Lyon\"



Dumnezeu ( ... ) a rănduit o zi în care va judeca lumea după dreptate. (Faptele apostolilor 17:30,31)

S-a întâmplat pe 27 aprilie 1796. Diligenta care făcea curse regulate între Paris şi Lyon a fost atacată. Surugiul şi curierul au fost găsiţi morţi, iar cele 7 milioane de asignate destinate armatei lui Napoleon, aflată în Italia, au dispăruL În cursul anchetei, un oarecare Joseph Lesurques a fost recunos­cut incidental drept unul dintre atacatori, fiind identificat ca singurul blond dintre bandiţi. Joseph era căsătorit şi tată a doi copii, o persoană respectabi­lă, însă circumstanţele l-au indicat vinovat. În timpul procesului, unul dintre asasini - Couriol - s-a ridicat indignat, şi-a recunoscut vinovăţia şi a declarat că Lesurques nu a luat parte la atac. Însă tribunalul a hotărât că este vinovat şi în 3 octombrie, Lesurques a fost ghilotinat. În ziua execuţiei, s-a îmbrăcat în alb, semn al nevinovăţiei sale ...

După execuţie, judecătorul Daubanton a reluat ancheta. Întâmplarea a făcut ca, la scurt timp, să fie arestat un tâlhar, numit Dubosq. Asupra lui s-a găsit o perucă blondă pe care o purta în timpul jafurilor, pentru a-i înşe­la pe eventualii martori. S-a dovedit că el era banditul blond. Azi, pe monu­mentul funerar al lui Lesurques, citim: "A fost victima celei mai deplorabile erori umane." Justiţia umană nu este infailibilă.

Justiţia divină este însă ireproşabilă. La bara tribunalului ceresc, toti ace­i care au fost nedreptăţiţi din cauza credintei, a principiilor lor ferme şi a Nu­melui lui Hristos pe care l-au purtat îşi vor găsi dreptatea. Poate că evaluarea şi judecata omenească i-au călcat în picioare, odată cu adevărul. Ei "au fost condamnaţi de tribunalele omeneşti ca cei mai josnici criminali. Dar acum Dumnezeu este Cel ce judecă ... " (TV, p. 585). Acum, Hristos - 

El Însuşi victima celei mai mari erori judiciare - este Judecătorul înaintea căruia se vor înfă­ţişa morţii şi viii, "pentru ca fiecare să-şi primească răsplata" (2 Corinteni 5: 10).

Poate că şi tu, drag cititor, ai fost nedreptăţit vreodată. Nu uita! Hristos te va reabilita. Îti va dărui haina aibă a neprihănirii Sale.

CONEXIUNE Scriitorul Victor Hugo s-a adresat autorităţilor, cerând reabilitarea lui Lesurques.

Florin Bică, redactor. Editura Viaţă şi Sănătate
Biblia la rând: 2 Împărați 18-19

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu