joi, 11 aprilie 2013

Nădăjduind în ciuda oricărei nădejdi - miercuri 10 apr. 2013



Nu te teme nici de spaimă năprasnică, nici de o năvălire din partea celor răi, căci Domnul va fi nădejdea ta. (Proverbele 3:25,26)

Ciuma neagră a lovit Anglia şi Europa, exterminând o treime din populaţie cu o rapiditate devastatoare. Războiul de 100 de Ani a consumat energii şi resurse mari. Situaţia oamenilor săraci a condus la violenta Răscoală a Ţă­ranilor din Anglia (1381). În acelaşi timp, Biserica era plină de clerici corupţi care căutau orice ocazie de a-i asupri pe cei slabi şi de a-şi satisface pofta de putere, prestigiu şi câştiguri lumeşti. Imaginaţi-vă acum că celor care trăiau in acea vreme nu li se permitea să citească Biblia.

Aceasta este lumea în care a apărut John Wycliffe. Oficialii bisericii se temeau ca Biblia să ajungă în mâinile poporului, însă el era convins că Sfân­ta Scriptură trebuie să fie la dispozitia tuturor. Traducerea Bibliei din latină în engleză a reprezentat o adevărată piatră de hotar în iluminarea poporului şi în creşterea bisericii.

În mod surprinzător, o conjunctură socială, politică, economică defavo­rabilă creează condiţiile pentru predicarea Evangheliei, oferind cele mai irezis­tibile argumente în favoarea ei.

"Fiecare dintre cei doi (papi rivali) îi chema pe credincioşi să-l ajute în războiul împotriva celuilalt. (... ) Anatemele şi acuzaţiile zburau de la un papă la celălalt. (... ) Între timp, reformatorul, retras în liniştea parohiei sale din Lutherworth, lucra intens pentru a muta atenţia oamenilor de la papii care se luptau la Isus, Prinţul păcii." (TV, p. 70)

Dacă Dumnezeu a hotărât să apari în istorie la o anumită dată, de atunci înainte tu trebuie să figurezi în statisticile cereşti cu contribuţii semnificative pe care să le fi adus în transmiterea modelului adventist de viaţă. Nu uita că, atunci când stăm de partea lui Dumnezeu, suntem cu câştigătorii.

Încrede-te în Dumnezeu. În călătoria prin viaţă, persecuţia nu este nici sfârşit, nici ţintă, ci o ocazie care trebuie folosită. Ca adventişti, ştim de ce sun­ern pe pământ. Avem o misiune de îndeplinit.

CONEXIUNE
Wycliffe a fost ajutat la traducerea Bibliei de John Purvey (1354- 1421), teolog şi mare cărturar al vremii sale.

Marius Munteanu, pastor, preşedintele Institutului Teologic Adventist
Biblia la rând: 1 Împăraţi 1-2

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu