marți, 26 martie 2013

Fericiti sunt cei săraci


Dulce este somnul lucrătorului, fie că a mâncat mult, fie că a mâncat puţin, dar pe cel bogat nu-l lasă îmbuibarea să doarmă. (Eclesiastul 5:12)

E seară. Pe un bulevard din capitală, o maşină de lux goneşte cu 180 de ki­lometri la oră. Inevitabilul se produce: un bărbat şi o tânără sunt ornorâţi pe loc. Şoferul a scăpat teafăr. E Andrei şi are douăzeci de ani. Nu demult, Emilian, de douăzeci şi trei de ani, pulverizează o bunicuţă pe trecerea de pietoni. Iar într-un alt cadru, adolescenta Anastasia urcă pe trotuar cu bolidul ei, trecând facil peste un pieton.

Bănuiti ce lucru neobişnuit au în comun aceste trei persoane? Toţi trei provin din familii influente şi bogate, în care banii nu contează, şi nici oamenii. Banul nemuncit n-are pret. Dar îţi schimbă mentalitatea şi comportamentul: te crezi incomparabil şi îi dispreţuieşti pe toţi ceilalţi. Te simţi tot timpul în centrul atenţiei, fapt ce îţi abate energia creatoare de la atingerea unei ţinte în viaţă.

Dar efectul cel mai destructiv este altul. Universitatea din Chicago a investigat 800 de cazuri de tineri, pe care i-a împărţit în patru eşantioane, în funcţie de venitul familiei. Concluzia: cu cât mai mare era bugetul de care dispuneau, cu atât erau mai nefericiţi. În plus, circa 30-40% dintre adolescenţii din familii bogate suferă de probleme emoţionale sernnificative, o rată de trei ori mai mare faţă de ceilalţi adolescenţi. Ei nu se regăsesc în societatea oa­menilor obişnuiţi şi se simt izolaţi. Nu găsesc plăcere în a învăţa şi munci, iar abundenţa materială - devenită banalitate - îi lasă goi sufleteşte. În compen­saţie, îşi îneacă anxietatea în alcool şi droguri. Cât e de adevărat că, "în special pentru tineri, nimic nu este mai demoralizator sau mai vătămător ca obţinerea de bani sau bunuri fără muncă"! (TV, p. 318)

Nu-i de mirare că cei mai fericiţi oameni din lume au fost găsiţi cei de pe insuliţa Pentecost din Pacific - ei nici măcar nu ştiu ce sunt banii. Bucură-te deci de atât cât ai!

CONEXIUNE

În 2005-2006, s-a realizat un sondaj Gallup despre bani şi fericire, în 132 de ţări. Au participat 136000 de persoane. Concluzia? Creşterea venitului nu te face mai fericit.

Lucian Cristescu, pastor, preşedintele Conferinţei Transilvania de Sud

Biblia la rând: 1 Samuel 11-13

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu