vineri, 1 martie 2013

Taina schimbării inimii


Noi toţi privim cu faţa descoperită, ca într-o oglindă, slava Domnului şi suntem schimbaţi în acelaşi chip al Lui, din slavă in slavă, prin Duhul Domnului. (2 Corinteni 3: 18)

Vorbim mereu de schimbare. Fiecare nouă zi începe cu o promisiune de schimbare. La fel fiecare nou an, fiecare nouă săptămână, fiecare nouă familie, fiecare nouă slujbă ... Lumea noastră ar fi desigur minunată dacă toate visurile de schimbare s-ar împlini. 

Totuşi simtim adesea că, în ciuda năzuinţelor de schimbare în bine, ducem zilnic aceeaşi povară de neputinţă, de neîmplinire, de neschimbare. Alteori, dorinţa de a merge în sus nu e decât o haină cu care ascundem coborârea, aruncându-ne într-un carusel al disperării, din care cei mai multi vor ieşi convinşi că schimbarea reală în bine nu este posibilă.


Care să fie secretul schimbării? Cum pot fi transformat aşa cum aş vrea? "Este o lege, atât a intelectului, cât şi a spiritualităţii umane, aceea că, privind, suntem schimbaţi. Mintea se adaptează treptat la subiectele cu care este hrănită, fiind absorbită de lucrurile pe care este obişnuită să le îndrăgească şi să le respecte. Omul nu se va ridica niciodată mai presus de idealul lui de puritate, de bunătate sau de adevăr." (IT, p. 457)

Noi nu putem deveni asemenea Domnului Isus dacă privim în fiecare zi doar la noi înşine şi nici dacă adunăm mereu cu minuţiozitate toate greşelile celorlalţi. În ciuda intenţiilor bune, nu putem avea strălucirea slavei cereşti dacă ochii noştri privesc cu nesaţ "chipul lumii acesteia".

Astăzi putem începe adevărata schimbare a vietii, alergând să privim la Isus, la frumuseţea Sa zugrăvită în Scripturi, în petale şi în zâmbete, să visăm la Ţara Promisă şi să trăim ca şi cum am fi ajuns deja acolo. Doar astfel, harul Lui ne schimbă cu adevărat "după chipul Lui, din slavă în slavă, prin Duhul Domnului".

CONEXIUNE: La 1 martie 1546 a fost ars pe rug reformatorul scoţian George Wishart. Avea treizeci şi trei de ani. Din mijlocul flăcărilor s-a rugat pentru persecutorii săi şi însuşi executorul a cerut printre lacrimi să fie iertat. Cel mai înflăcărat ucenic al său a fost John Knox. 

Adrian Neagu, pastor, Conferinţa Oltenia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu